196 cartelleres del cinema Alarcón de Barcelona, transcrites en una setmana

Imatge
20/05/2015
Gràcies a tots els voluntaris que hi han participat

El passat dimecres, 13 de maig, la Filmoteca de Catalunya llançava una crida a la col·laboració ciutadana per a la transcripció d'una col·lecció de 196 cartelleres del cinema Alarcón de Barcelona, ubicat al carrer Escudellers, número 6, entre 1946 i 1974. Avui, una setmana després, les quasi dues-centes cartelleres ja hyan estat trascrites, i volem agrair a tots els participants voluntaris la seva ajuda.

La iniciativa de la Biblioteca del Cinema -vehiculada a través de la plataforma Transcriu-me!!- ha resultat, doncs, un èxit de participació. L'objectiu final d'aquesta crida era millorar l’accés als continguts digitals dels fons de la Filmoteca de Catalunya gràcies a la complicitat entre les institucions i la societat. El projecte és fruit de la col·laboració amb la Biblioteca de Catalunya i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya.

Les cartelleres eren l’element publicitari cinematogràfic més important en els inicis del segle XX. En aquesta ocasió, la col·lecció de 196 cartelleres del cinema Alarcón que es van posar a mans del públic daten entre 1947 i 1954, i servien per exposar la programació que s’exhibia en aquest cèntric cinema de Barcelona. Entre les pel·lícules anunciades hi ha, per exemple, Recuerda d’Alfred Hitchcock, Monsieur Verdoux de Charles Chaplin, Las zapatillas rojas de Michael Powell i Emeric Pressburger i La dama de Xangai d’Orson Welles.

Un cop acabades, les transcripcions s’incorporaran al Repositori Digital de la Filmoteca de Catalunya i al catàleg de digitalitzacions de cartelleres de la plataforma Memòria Digital de Catalunya. D’aquesta manera, els documents es podran cercar per qualsevol paraula del text, fet que millorarà l’accés a la documentació, facilitarà la recerca sobre els documents i contribuirà a fer conèixer el patrimoni audiovisual del país.

De nou, gràcies a tots els voluntaris i voluntàries per la vostra col·laboració en aquesta iniciativa de crowdsourcing.