Arqu[in]FILM, el cicle que relaciona cinema i arquitectura, torna a la Filmoteca entre el 18 i el 20 de maig

Imatge
10/05/2018
Projectarem tres films presentats per arquitectes i experts

A partir del 18 de maig, i en una nova col·laboració amb Arquinfad i Ojo Cónico, la cinquena edició del cicle Arqu[in]FILM ens permet seguir indagant en el treball d'arquitectes i estudos, enguany posant el focus en la no-ficció -o en l'intersecció entre aquesta i la ficció- i amb l'estrena de tres documentals que ens presentaran arquitectes i experts en urbanisme.

Enguany, com ja va succeir en l'edició anterior d'Arqu[in]FILM, les tres sessions d'aquesta mostra de cinema d'arquitectura es concentren en tres jornades continuades (de divendres 18 a dissabte 20 de maig), a fi d'aglutinar un públic més ampli, d'afavorir l'intercanvi d'idees i de generar un debat sobre l'estat de l'arquitectura en el nostre país i en el món amb professionals, estudiants i públic en general.

Prenent com a lema la frase d'Alvaro Siza "Els arquitectes no inventen res, només transformen la realitat", l'Arqu[in]FILM del 2018 vol reflexionar sobre la manera en què la ficció i la no-ficció constreueixen narratives urbanes i arquitectòniques. La temàtica és molt adient en un moment en què cada cop costa més discernir la realitat de la ficció i en què les anomenades 'fake news" estan a l'ordre del dia.

Aires Mateus: Matéria em Avesso (Henrique Pina, 2017)Els tres films que formen el cicle són documentals d'estrena a l'estat espanyol, però tant la seva temàtica com la seva realització ens aproximen a una narrativa que podria sorgir de la ficció. Big Time (Kaspar A. Schröder, 2017), el primer film a projectar-se, el 18 de maig a les 19.30 h, segueix l'arquitecte estrella Bjarque Ingels, a qui la revista Time ha situat entre les 100 persones més influents del món. La projecció compta amb una presentació a càrrec de Martin Garber, director d'Ojo Cónico, una de les entitats coorganitzadores del cicle conjuntament amb la Filmoteca i l'ArquinFAD.

L'endemà a les 19.30 h, Aires Mateus: Matéria em Avesso (Henrique Pina, 2017) reuneix dansa i arquitectura en un documental que recórre l'obra construïda per aquest estudi portuguès. L'encarregat d'introduir aquest film és Ivan Blasi, arquitecte i coordinador del Premi Mies van der Rohe d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea.

Finalment, Arqu[in]FILM es tanca el diumenge 20 de maig a les 19.30 h amb la projecció del documental Hacer mucho con poco, en el qual Katerina Kliwadenko i Mario Novas signen una reflexió sobre l'arquitectura equatoriana més recent, amb estudis liderats per una generació que posa el treball col·lectiu i els valors socials per damunt de les individualitats. Els mateixos autors del film seran a la sala Laya per presentar-lo. .