Bertrand Tavernier preestrena Voyage à travers le cinéma français a la Filmoteca

Imatge
19/04/2017
El cineasta francès torna a la sala Chomón el dimarts 25 d’abril a les 20.00 h

El juny del 2016, Bertrand Tavernier va ser a la Filmoteca per presentar una carta blanca que incloïa alguns dels seus films i una sèrie de pel·lícules que reivindicaven el cinema francès d’abans de la Nouvelle Vague. Fidel al compromís que va adquirir llavors amb el nostre públic, Tavernier ara torna a la sala Chomón per la preestrena de "Voyage à travers le cinéma français", una aproximació subjectiva al cinema del seu país que també constitueix una autobiografia del cineasta.

La projecció de Voyage à travers le cinéma français a la Filmoteca, el dimarts 25 d’abril –presentada pel mateix Tavernier– es produeix en el context del BCN Film Fest, però també té una continuïtat amb aquell cicle. Permetrà, en qualsevol cas, que els espectadors descobreixen uns capítols poc coneguts de la cinematografia francesa de  la mà de la peripècia vital de Tavernier mateix, i de la forma com entén el cinema i la vida l’autor de La vie et rien d’autre, Capitaine Conan i Ça commence aujourd’hui, entre tants d’altres títols.

Voyage à travers le cinéma français (Bertrand Tavernier, 2016)A la manera, també, de Martin Scorsese i el seu Il mio viaggio in Italia, en la seva darrera producció Tavernier signa una aproximació documentada a les pel·lícules, els directors, els compositors i els diàlegs que més l’han marcat al llarg de la seva vida, des d’un Jacques Becker que li va descobrir la màgia del cinéma a autors menys coneguts –com Grangier, Greville o fins i tot Sacha–, tot passant per Jean Vigo, François Truffaut, Jean-Luc Godard, Louis Malle i molts altres. En paraules de Tavernier mateix, aquest film ha de ser “un acte de gratitud envers tots ells, cineastes, guionistes, intèrprets i músics que han format part de la meva vida. La memòria ens transmet caliu: aquest film és una mica de carbó per a les nits d’hivern”.

A Voyage à travers le cinéma français, un film al qual ha dedicat sis anys de treball –una tasca que ara mateix continua amb la preparació d’una sèrie televisiva de vuit hores sobre el mateix tema–, Bertrand Tavernier hi va arribar sense idees preconcebudes, impulsat només pel seu afany investigador i per desig de descobrir al gran públic el cinema –i els cineastes– als quals admira. És per això que la pel·lícula reivindica autors oblidats, homenatge alguns músics o guionistes, destaca el context històric i polític en què es van filmar les pel·lícules seleccionades, dissecciona algunes escenes determinades, detalla alguns moviments de càmera, o, per exemple, s’endinsa en els records de rodatge d’alguns títols concrets. En conjunt, Tavernier proposa, al llarg de més de tres hores de pel·lícula, un recorregut apassionat pel cinema francès rodat entre 1930 i 1970, però el film també desvetlla la història personal i artística del seu autor. Què millor, doncs, que recórrer aquest trajecte amb ell. Dimarts 25 d’abril, a les 20.00 h, a la sala Chomón.