Celebra Sant Jordi 2015 a la seu del Raval de la Filmoteca de Catalunya

Imatge
17/04/2015
També hi haurà una parada de llibres amb diversos autors signant

La Filmoteca de Catalunya i la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del departament de Cultura celebren el 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, amb diverses activitats a l’entorn de la conservació i difusió del patrimoni cinematogràfic català i universal.

Enguany, conjuntament amb el Centre de Documentació de Cultura Popular, de la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del departament de Cultura, volem que la seu del Raval sigui un indret de referència polivalent dedicat a la cultura del nostre país. És per això que plegats hem dissenyat un programa d’activitats d’entrada lliure per a tots els públics, en horari de matí i de tarda.

La celebració es completa amb les propostes de la llibreria de la Filmoteca i del bar-restaurant La Monroe.  La Llibreria tindrà una parada de llibres a la Plaça Salvador Seguí on podreu trobar diversos llibres de cinema, entre altres temes. Si en compreu algun, us regalaran una rosa! A banda, està prevista la signatura de llibres a càrrec dels seus autors a partir de les 13.00 h i fins a les 20.00 h. Els autors signants, que se situaran a la terrassa del bar-restaurant La Monroe de la Filmo, just davant de la parada de la Llibreria, són:

Autors que signaran llibres a la Filmoteca
Hora Autor Títol Editorial
12.00 - 13.00 h María Casas El meu Raval Ajuntament de Barcelona
13.00 - 14.00 h Elisenda Roca La petita Amèlia es fa gran /
Pim Pam Pum
Combel / Bambú
       
15.00 - 16.00 h Anna Bou Acadèmia d'idiomes invisibles Editorial Meteora
16.00 - 17.00 h Núria Gago Quan tornem a casa Planeta
17.00 - 18.00 h Yannick García La nostra vida vertical /
Barbamecs
L'altra editorial / Cossetània
18.00 - 19.00 h Dolo Beltrán Pequeños desastres y otras alegrías Principal de libros
19.00 - 20.00 h Eugeni Osácar Barcelona: una ciutat de pel·lícula Diéresis

A banda,  La Monroe  obsequiarà amb un “còctel rosa” als clients de la llibreria i als espectadors de la Filmoteca. Caldrà presentar el tiquet de compra de la llibreria o l’entrada per a qualsevol activitat o servei de la Filmoteca (sales de cinema, exposicions o biblioteca).   

El 23 d’abril, tant la Filmoteca de Catalunya com el Centre de Documentació de Cultura Popular obren les seves portes i us conviden a conèixer alguns dels seus fons documentals més destacats.

 

Biblioteca del Cinema

Visites guiades a les instal·lacions que us permetran visitar, de la mà dels bibliotecaris/àries, els espais de conservació dels seus fons documentals i bibliogràfics, restringits normalment al personal intern.  Els horaris de les visites guiades són els següents:  Matins: 10.00 h, 13.00h; Tardes: 16.00h, 18.00h i 20.00h. La visita us mostrarà tres tresors de la documentació preservada:

- la fotografia fixa dels Laboratoris Sabaté, origen de l’exposició que s’exhibeix fins al 31 d’agost;

- les novel·letes cinematogràfiques publicades a Barcelona a començament de segle XX 

- les càmeres del director de fotografia Albert Gasset, a qui Fructuós Gelabert va batejar amb el sobrenom de “Griffith”.

 

Sala d’exposicions de la FilmotecaRepública, Guerra, Dictadura: Foto Fixa Sabaté

Actualment, la sala d’exposicions de la Filmoteca de Catalunya acull la mostra República, Guerra, Dictadura: Foto fixa Sabaté, d’entrada  gratuïta. L’exposició un doble recorregut per una de les professions i dels elements més desconeguts de la cinematografia catalana i espanyola dels anys 1930  i 1940 que inclou, com diu el seu títol,  les fotos fixes de més de quaranta films, realitzades per professionals com Emilio Godes, Carlos Pérez de Rozas, Salvador Torres Garriga i Juan Gyenes.

La tarda del 23 d’abril s’han previst dues visites guiades amb el comissari de la mostra, Miquel Àngel Pintanel. Els horaris de les visites guiades són els següents:  17.00 i 19.00 h.

 

Centre de Documentació de Cultura Popular (Direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals)

Podreu conèixer també tres dels seus fons més destacats de la mà dels especialistes que hi treballen diàriament (Horari: 12.15h a 13.00h):

- A peu pels camins del cançoner: Per conèixer l’obra audiovisual d’Artur Blasco, Quim Manyós i Marcos Yáñez oferiran una aproximació als orígens del cançoner i com s’ha arribat a la publicació en obert de tota l’obra a CALAIX (Repositori digital del Departament de Cultura).

- Cels Gomis, de l’anarquisme al folklore: Enguany commemorem el centenari de la mort de l’enginyer i folklorista, figura destacada de finals del XIX i principis del XX. Roger Costa i Rafel Folch repassaran què s’ha escrit sobre ell i la seva obra, en particular aquelles obres de les quals en disposem l’edició original al fons Amades.

- Joan Amades i els llibres: com a part de les celebracions del 125è aniversari del naixement de Joan Amades, Jan Grau i Toni Serès oferiran una panoràmica del folklorista català i la seva contribució al món del llibre.

- Passallibres/Bookcrossing: en el marc també de la celebració del Dia Internacional del Llibre, en aquest mateix horari el Centre de Documentació de Cultura Popular organitza la tradicional oferta de llibres provinents de duplicats del seu fons. El Centre s’afegeix, així, a la iniciativa promoguda per més de 50 biblioteques i centres de documentació.

Imatges

Documents: