Celebrem el centenari de la United Artists

Imatge
03/04/2019

Charles Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks i David W. Griffith van fundar, ara fa cent anys, la productora United Artists per defensar els interessos artístics i creatius vers l'augment de les condicions tiràniques de les altres grans productores hollywoodenques.

Quan Hollywood encara estava a les beceroles, quatre de les estrelles emergents del nou art del segle XX van tenir la idea visionària de crear una productora pròpia per garantir-se la independència artística i comercial i plantar cara a les grans empreses que dominaven el negoci cinematogràfic, que acabarien imposant el sistema d’estudis de l’època. “Els llunàtics s’han fet càrrec del manicomi”, diuen que va ser la reacció del president de Metro Pictures, Richard A. Rowland, quan es va assabentar de la notícia.

El geni Charles Chaplin, l’actriu Mary Pickford, l’actor Douglas Fairbanks i el cineasta David W. Griffith, el pare del cinema clàssic, van fundar United Artists el 5 de febrer de 1919. En una època en què els empresaris pagaven sous injustos mesurats per metratge de pel·lícula rodada, aquests quatre asos de la indústria del cinema es van unir per crear una productora que canviava les regles del joc, privilegiant els creadors en atorgar-los un control artístic i comercial de la seva obra inèdit fins aleshores. D’aquesta manera van contribuir de forma definitiva a l’establiment i consolidació d’un nou star system.

Després de distribuir les produccions dels seus fundadors i d’altres noms com Rudolph Valentino, Buster Keaton, Alexander Korda o Gloria Swanson, la major, amb el temps, va trobar dificultats financeres i d’altra índole que van propiciar que l’estudi anés passant de mans fins a integrar-se a l’MGM als anys 80. Griffith se’n va desvincular el 1924 i Fairbanks va morir el 1939, però Chaplin i Pickford van mantenir el seu vincle fins a la dècada dels 50, deixant una herència de títols mítics com The Front Page, To Be or Not to Be o Gun Crazy, que ara aquest cicle recorda.

 

Programa del cicle Centenari de United Artists: els anys Chaplin-Pickford