La quadratura del Cercle A

Imatge
17/10/2017
Exposició i cicle de pel·lícules del 19 d'octubre de 2017 a l'11 de febrer de 2018

El Círculo A, després conegut com a Cercle A, va ser l’empresa fundada per Jaume Figueras, Antoni Kirchner i Pere Ignasi Fages que, aprofitant les possibilitats que obria la nova Llei del cinema de l’època, programava pel·lícules d’art i assaig amb el propòsit de donar a conèixer un cert tipus de cine d’autor exhibit en versió original subtitulada.

La iniciativa va ser renovadora, gairebé revolucionària. Va canviar les criteris de programació i exhibició i les fórmules comunicatives i publicitàries per aconseguir la complicitat d’un creixent públic inquiet, curiós i exigent amb campanyes imaginatives. Les programacions del Cercle A eren variades i eclèctiques, abastaven clàssics del cinema, cinematografies poc explorades, cinema d’autor contemporani i obres que s’obrien pas per les escletxes que començava a presentar la censura.

El grup va començar la seva activitat el març de 1967, fa tot just 50 anys, al cinema Publi, amb l’estrena de la pel·lícula Sueños, d’Ingmar Bergman. Aquesta projecció va marcar l’inici de les sales d’art i assaig de Catalunya. El grup va anar ampliant la seva activitat programant en altres sales: Alexis, Aquitania, Arcadia, Atenas, Ars, Arkadin, Maldà, Capsa o Casablanca. El nom de moltes d’aquestes sales començava per la lletra ‘A’, d’aquí el nom del grup. Al llarg d’un quart de segle d’exitosa trajectòria, el Cercle A va tenir un paper determinant en l’educació cinèfila d’una societat, amb títols emblemàtics com Repulsión, To be or not to be o El marido de la peluquera, i autors de referència com Dreyer, Godard, Wim Wenders o Buñuel.

L’exposició, comissariada pel director adjunt de la Filmoteca de Catalunya Octavi Martí, ha comptat amb la col·laboració de dos dels fundadors del Cercle A, Jaume Figueras i Antoni Kirchner.

Dossier de premsa 'La quadratura del Cercle A'

Imatges

Documents: