Christophe Honoré arriba a la Filmoteca de la mà del D'A

Imatge
23/04/2019

La Filmoteca de Catalunya acollirà la retrospectiva que li dedica el D'A Film festival al cineasta francès Christophe Honoré. El complet repàs a la seva trajectòria inclou l’estrena del seu darrer film, "Plaire, aimer et courir vite", una mirada als anys 90 marcats per la sida amb tocs autobiogràfics presentada a Cannes i al Festival de Sevilla, on va recollir premis per als seus protagonistes, Pierre Deladonchamps i Vincent Lacoste.

Nascut el 1970, Christophe Honoré ja no és aquell cineasta eternament jove, frenèticament polifacètic –també ha publicat novel·les per a infants i adults, ha escrit i dirigit teatre, ha redactat i rebut crítiques injustes…–, que semblava cridat a crear una nova Nouvelle Vague, amb Louis Garrel com el seu Antoine Doinel personal i Jacques Demy com a màxim referent. La seva darrera pel·lícula, "Plaire, aimer et courir vite", forma part d’un tríptic que també inclou una novel·la ("Ton père", 2017) i un obra de teatre ("Les idoles", estrenada aquest 2019 a l’Odeon de París). En la pel·lícula, peça central d’aquesta trilogia, Honoré aporta pinzellades autobiogràfiques a una història d’amor en temps de la sida i ret homenatge a figures que van marcar la seva joventut com Bernard-Marie Koltès, Hervé Guibert o l’actor i cineasta Cyril Collard, en una obra que reviu l’inici de la plaga i on reflexiona sobre les diferents maneres d’afrontar el desig i la mort.

Ara que el francès per fi mira enrere és un bon moment per recórrer una filmografia que ha pres girs imprevistos quan corria el perill de resultar massa recognoscible. Honoré és el creador d’una obra lliure i fresca, que es caracteritza per un treball molt proper amb els actors, amb qui acaba treballant com si fos una companyia teatral i perllongant la seva col·laboració al llarg de diverses pel·lícules, com en els casos de Louis Garrel o Chiara Mastroianni, i per una revisió de la vigència del musical, explorant les arestes dramàtiques de l’amor i les relacions sense eludir el to pop i la lleugeresa còmica.

La retrospectiva s’obre divendres 26 d’abril a les 22.00 h, amb el musical hereu del cinema de Jacques Demy "Les chansons d’amour". La selecció inclou també la primera pel·lícula d’Honoré, "17 fois Cécile Cassard", protagonitzada per Béatrice Dalle i Romain Duris, i altres títols com "Dans Paris" o "No ma fille, tu n’iras pas danser".

 

Cicle Christophe Honoré

 


 

Més D’A a la Filmoteca

El festival dedicat al cinema d’autor de Barcelona portarà a la Filmoteca, dissabte 27 d’abril a les 21.30 h, la preestrena del nou film de Lluís Miñarro, "Love Me Not", una particular revisió de la Salomé d’Oscar Wilde que es va estrenar el gener passat al Festival de Rotterdam. El segon llargmetratge de ficció de Miñarro està protagonitzat, entre d’altres, per Íngrid García-Jonsson, Francesc Orella, Lola Dueñas i Oliver Laxe. I la quarta sessió del cicle Joves Programadors Moving Cinema ofereix divendres 26 d’abril a les 18.30 h, també amb la col·laboració del D’A, "Un violent désir de bonheur", un film que se situa en temps de la Revolució Francesa i que presentarà el seu director, Clément Schneider. Finalment, dijous 2 de maig a les 20.00 h, una altra preestrena amb la signatura del nou gran valor del cinema xinès, Bi Gan: "Di qiu zui hou de ye wan" 3-D, un film hipnòtic amb un pla seqüència impressionant en 3-D que ocupa tota la seva segona part.

 

 

amb la col·laboració de: