Cinema clàssic i compromès i grans noms contemporanis a la programació de la Filmoteca de 2018

Imatge
01/12/2017
Ken Loach, Ingmar Bergman, Rita Hayworth, Jeanne Moreau i Sergi López són alguns dels grans protagonistes de l'any

Aquest divendres el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, ha presentat els grans trets de la programació prevista per a 2018 i ha fet balanç de l’activitat de l’any que ara acabem.

Balanç 2017

Les sessions programades a les dues sales (Laya i Chomón) aquest 2017 han atret un total de 118.882 espectadors (dades fins a 30 de novembre) en 1.257 sessions, amb una mitjana per sessió de 94.6 espectadors, una xifra que representa una davallada d’aproximadament el 9%, que ha estat constant al llarg de tot l’any i respon a diversos factors. El programa Filmoteca per a les escoles dels Serveis Educatius ha fet 114 sessions i ha rebut 7.028 alumnes durant el curs 2016-2017, i el cicle Aula de Cinema, que ja ha complert 20 anys, ha tingut 4.482 assistents en 30 sessions. Pel que fa a les exposicions, dedicades a “Can Pistoles”, Antoni Padrós, el Festival de Sitges i el Cercle A, han atret un total de 3.287 visitants.
 

Cicles destacats de 2018

Ser un dels poquíssims directors a guanyar la Palma d’Or del festival de Cannes dues vegades ja justifica dedicar-li una àmplia retrospectiva. Ken Loach serà el cap de cartell de la programació de la Filmoteca de l’any vinent, amb un cicle que testimoniarà la seva preocupació per esdevenir consciència social a través de la pantalla. Ell mateix ens acompanyarà el dia 30 de gener per presentar la seva darrera producció, I, Daniel Blake.

Pel que fa a centenaris, commemorarem els d’Ida Lupino, actriu amb una faceta menys coneguda darrera la càmera que també explorarem; la intensa humanitat de l’obra d’Ingmar Bergman ens acompanyarà durant tot l’estiu i al setembre serà el torn de l’explosiva Rita Hayworth, una icona que només va gosar transformar Orson Welles a La dama de Xangai. També va ser Welles qui es va referir a Jeanne Moreau com “la millor actriu del món”. A la musa de Truffaut, entre d’altres, li dedicarem l’homenatge que li devíem des de la seva desaparició el juliol passat. També celebrarem el cinquantenari del Maig del 68 a través d’un dels actors que millor van transmetre aquella actitud rebel, Pierre Clémenti.

Els veterans germans Taviani, mestres de la direcció a quatre mans, actius i en plena forma, mereixen un repàs a una filmografia extensa que acaba d’incorporar un nou títol, Una questione privata, i que presentarà personalment un dels germans, Paolo. També ens fixarem en la trajectòria d’un dels directors més rebels, personals i eclèctics del cinema nord-americà, Robert Altman, i en la d’un dels grans mestres japonesos al costat d’Ozu i Kurosawa, Kenji Mizoguchi.

Hem donat carta blanca a Sergi López perquè basteixi una selecció de títols, tant de propis com d’aquells que li agraden, i tenir així un retrat d’aquest actor d’humanitat desbordant que primer va captivar el públic francès i després ha seduït directors tan diferents com Isabel Coixet, Marc Recha o Guillermo del Toro. I un dels realitzadors més interessants del nostre panorama, Jaime Rosales, té nova pel·lícula, Petra, una ocasió immillorable per recuperar l’obra breu però imprescindible d’un autor que es caracteritza pel rigor i el despullament en la posada en escena.

Exposicions

Dos cicles seran el complement imprescindible de dues de les exposicions que presentarem aquest 2018. Prop de Hollywood ens acostarà alguns títols que apuntaven una certa decadència de la fàbrica de somnis i que la càmera dels germans Gómez Grau, Claudi i Frederic, va captar en els rodatges que van desembarcar a l’Espanya dels seixanta, com Lawrence d’Aràbia, Patton o les superproduccions de de Samuel Bronston. Autèntiques joies de la foto fixa del país que la Filmoteca atresora gràcies a una donació de la família.

I quan s’acosti Nadal obrirem el bagul de les joguines amb el cicle i la mostra Toy stories, coorganitzada pel Museu del Joguet de Catalunya, el Museu de Cinema de Girona i el col·leccionista particular Lluís Benejam. Més enllà de la indefugible referència a Pixar, explorarem altres límits en la relació entre les joguines i el setè art. L’any vinent també podrem admirar autèntics Rostres de llegendes, amb els retrats intimistes i naturals que el fotògraf britànic Terry O’Neill va fer d’estrelles com Clint Eastwood, Paul Newman, Ava Gardner o Steve McQueen. I fins a l’11 de febrer encara es podrà visitar la mostra La quadratura del Cercle A.

 

La Filmo dels més joves

A més de la programació habitual dels caps de setmana adreçada als infants i el públic familiar, la Filmoteca vol atraure especialment als joves d’entre 12 i 16 anys, amb una oferta pensada per a aquesta franja d’edat. Com a preàmbul del Premi del Públic Jove del Cinema Europeu al maig, els primers dissabtes del mes de febrer a abril, de la mà de Drac Màgic, oferirem un punt de trobada perquè els joves puguin compartir la seva passió pel cinema, amb projeccions, debats i activitats complementàries. I els Serveis Educatius recomanaran mensualment una pel·lícula de la programació regular especialment adequada per a nois i noies de 12 a 16 anys.


Dossier de premsa balanç any 2017 i projectes 2018

Dossier de premsa balanç any 2017 i projectes 2018