La Filmoteca estrena "Cinema en temps de guerra"

Imatge
02/09/2014
En el marc del IV Congrés d'Història i Cinema, acollim el lliurament del premi Film-Història

El divendres 5 de setembre, a les 19.00 h, la Filmoteca acull l’estrena del documental Cinema en temps de guerra, un film dirigit per Bartomeu Vilà que revisa la producció cinematogràfica a Catalunya en els anys de la Guerra Civil.

Cinema en temps de guerra reviu les vivències d’un dels darrers directors de fotografia del cinema de la República, Joan Mariné, testimoni d’excepció d’un moment de la història del cinema català que, tot i la precarietat econòmica, la manca de mitjans i les difícils circumstàncies internacionals, va caracteritzar-se per la seva alta producció, mai superada, i la seva innovació en les formes i els continguts. Mariné és el darrer supervivent de l'equip de Laya Films,  la productora de la Generalitat republicana, i serà a la sala per compartir el seu excepcional testimoni amb els assistents.

A través dels records i experiències de Joan Mariné, el documental fa un recorregut per les pel·lícules que va filmar durant aquells anys de la contesa, tant amb el Sindicat d’Espectacles de la CNT, com desprès amb Laya Films.

El film (que ha comptat amb la col·laboració del Centre d’Investigacions Film-Història de la Universitat de Barcelona i del Memorial Democràtic) també inclou fragments cinematogràfics inèdits, recentment descoberts, com un de Paquete, el fotógrafo número uno, film protagonitzat pels llavors joves i desconeguts actors Mary Santpere i Paco Martínez Soria. En total, Cinema en temps de guerra inclou fragments de més de 40 pel·lícules.

Dins del mateix acte, i en el marc del IV Congrés d'Història i Cinema que congregarà a Barcelona diversos experts, es produirà el lliurament del Premi Film-Història, atorgat pel Centre d’Investigacions Film-Història de la Universitat de Barcelona a Fernando Sanz.

Presentarà l'acte Esteve Riambau, director de la Filmoteca, amb les intervencions de Joan Mariné i Bartomeu Vilàrealitzador del film, i de Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic de Catalunya.

Sessió gratuïta.

Amb la col·laboració de: