Descobrim els secrets de la gastronomia japonesa

Imatge
01/12/2016
L’expert en gastronomia japonesa Roger Ortuño presentarà Râmen Samurai el dimecres 14 de desembre

Entre el 2 i el 31 de desembre, us convidem a descobrir amb nosaltres els “Secrets de la gastronomia japonesa”. Amb la col·laboració de la Japan Foundation i el suport del blogger Roger Ortuño, autor del blog de referència ComerJapones, projectem vuit títols en què la cuina nipona és la protagonista.

Cinema i cuina. Aquestes dues manifestacions de la civilització nipona són segurament les que més diuen del tarannà particular i exigent d’aquest poble mil·lenari. Amb totes dues arts ha sabut excel·lir i consolidar-se com un referent de la sofisticació i el refinament. Aquesta és una ocasió per aprofundir en la importància del menjar per als japonesos i descobrir com s’ha plasmat a la gran pantalla a través de comèdies, drames i documentals. El cicle inclou films -tots rodats en l'última dècada- sobre dues de les receptes més conegudes aquí, el ramen i els dorayakis, però permet comprovar que la gastronomia japonesa va molt més enllà.

Un dels films japonesos més exitosos dels últims anys, inclòs a la tria, és precisament sobre els dorayakis, dolços farcits d’an, una pasta de mongetes vermelles dolces o, el que és el mateix, els pastissets que menjava en Doraemon. Una pastelería en Tokio (Naoemi Kawase, 2015) és la història d’una anciana que obre un negoci d’aquests dolços que prosperarà gràcies a la seva recepta i delicadesa. És un cant a la vida en què s’indaga sobre el significat de l’existència a través d’un personatge que viu al marge de la societat.

Obre el cicle, divendres 2 de desembre a les 22.00 h, Kamome shokudô Restaurant Kamome (Naoko Ogigami, 2006), sobre un restaurant japonès a Hèlsinki especialitzat en onigiri (boles d’arròs), on sembla que hi vagin a parar només persones amb problemes, per qui les converses amb la propietària i les seves preparacions culinàries són la millor teràpia. No en va, el menjar és un dels principals canalitzadors i bàlsam d’emocions, com comprovaran els protagonistes de Nankyoku ryôrinin El xef del Pol Sud (Shuichi Okita, 2009), vuit científics en expedició a l’Antàrtida a qui, al cap d’un temps, els comencen a minvar els ànims i trobaran en les delícies que prepara un d’ells una via d’escapament de la tensió acumulada.

Ramen Samurai (Naoki Segi, 2011)I de punts geogràfics tan distants del Japó la tria es trasllada a Kurume, la ciutat natal d’un noi que hi torna per agafar les regnes del local de ramen del seu pare mort, entre dificultats i dubtes per reproduir les seves receptes. Râmen Samurai (Naoki Segi, 2011) aborda la importància de la transmissió de la tradició i l’amor per la cuina de pares a fills, i com els records d’infantesa i la imaginació de què el seu progenitor feia ús seran fonamentals en l’objectiu del jove. El gastrònom i director del blog www.comerjapones.comRoger Ortuñopresenta aquest film el dimecres 14 de desembre.

La tradició gastronòmica està tan arrelada a la cultura japonesa com la samurai. A Bushi no kondate / El samurai cuiner: Una història d'amor real (Yuzo Asahara, 2013), una dona és obligada a casar-se amb el fill d’un xef samurai i ensenyar-li l’art de la cuina per preservar el nom familiar.

Akanezora (2007), l’adaptació de la novel·la homònima de Yamamoto Ichiriki, relata la història d’un fabricant de tofu que arriba a una ciutat tradicional per obrir el seu propi negoci i que s’acabarà veient endeutat pels problemes amb el joc del seu fill. També s'inspira en una novel·la, en aquest cas de Yuki Ibuki, el film Shijuukunichi no reshipi / Recepta de dol (Yuki Tanada, 2013), que se situa en un context de pèrdua en què la cuina jugarà un paper contradictori però cabdal per al protagonista, enfonsat a causa de la seva recent viduetat.

La cuina, al Japó i arreu, és un pretext per transmetre emocions de tot tipus i aportar, idealment, plaer i benestar al comensal, com ho ha entès durant els seus 88 anys Yoshiko Tatsumi, que s’ha dedicat a cuinar el brou batejat com “la sopa de la vida” a partir del millor dels conreus japonesos. El documental Ten no shizuku: Tatsumi Yoshiko Inochi no sûpu (Atsunori Kawamura, 2012) permet conèixer com Tatsumi viu i cuina amb l’objectiu de contribuir a un futur millor per la humanitat.