Diumenge familiar a la Filmoteca per celebrar els 5 anys al Raval!

Imatge
07/02/2017
Cinema i activitats gratuïtes per a tota la família

El diumenge 19 de febrer, la Filmoteca de Catalunya celebra els primers cinc anys al barri del Raval amb una jornada plena d’activitats i sessions de cinema gratuïtes per a tota la família. Films d’animació, de ficció o taller permetran als més petits viure la màgia del cinema!

La celebració dels 5 anys de la nova seu de la Filmoteca de Catalunya al barri del Raval de Barcelona comença diumenge 19 de febrer. La primera d’aquestes jornades commemoratives serà de perfil familiar, gratuïta i especialment adreçada als espectadors més joves de casa, aquells que hauran de garantir el futur del cinema.

Tallers per als més menuts, projeccions de curtmetratges i la possibilitat de transportar els petits espectadors a realitats màgiques on només el cinema ens pot dur són els principals al·licients d’aquesta jornada. La benvinguda, al vestíbul de l’edifici, anirà a càrrec dels dos personatges que donen nom a la nostres sales: Segundo de Chomón, el pioner de l’animació amb les seves fantasmagories, i Laya, la intrèpida reportera de la productora de la Generalitat durant la Guerra Civil.

Aquesta jornada serà una ocasió única per gaudir en família d’alguns dels films més vinculats a la història de la Filmoteca i d’obres que ampliaran l’imaginari de tot amant del cinema. I els més menuts no només observaran altres universos, sinó que ells mateixos podran “fer” màgia. Com? Gràcies al taller GIFinoscopi crearan gifs a partir de la col·lecció d’objectes cinematogràfics de la Filmoteca. I és que aquesta animació digital tan actual té els seus orígens en les animacions mecàniques produïdes per les joguines precinematogràfiques del segle XIX, que tota la família podrà conèixer, juntament amb la resta d’enginys, joguines i altres objectes exposats a l’Espai Delmiro de Caralt de la Filmoteca. L’únic requisit, tenir un dispositiu Android amb l’aplicació Gifinator.

Durant aquesta jornada també hi haurà tres visites guiades (de 16h30 a 18h30) a l’actual exposició en cartell, Les Façanes de “Can Pistoles”, que recorre la història del cinema Capitol de Barcelona a través de les seves façanes més representatives fins a l'any 1989, quan es va convertir en teatre.

Flaklypa Grand Prix / Grand Prix a la muntanya dels invents (Ivo Caprino, 1975)L’animació, la ficció i el documental, és clar, tindran també un espai important durant aquesta jornada festiva, i projectem treballs adequats a diverses edats. Des de dues seleccions de curtmetratges avalats per El Meu Primer Festival per gaudir de l’encís del cinema fins a l’apassionant Flaklypa Grand Prix Grand Prix a la muntanya dels invents (1975), film d’animació en stop-motion que a la vegada es tot un clàssic dels doblatges infantils al català incentivats per Drac Màgic.

Més recent, Hugo (Hugo Cabret) La invención de Hugo (2011) és una mostra d’amor al cinema a través de la història de Georges Méliés -un perfecte desconegut per als més petits- que tindrem ocasió de recordar de la mà del mestre Martin Scorsese. I del pare del cinema com a gran espectacle a un altre pioner del setè art: Segundo de Chomón. El hombre que quiso ser Segundo (2014) narra de forma documental els enigmes, vida i obra d’aquesta joia del nostre arxiu que va donar nom, fa cinc anys, a la sala gran de la Filmoteca. Aquesta sessió serà presentada pel seu realitzador, Ramon Alós.

Una tarda a la Filmoteca!

Les sessions i les activitats gratuïtes que oferim per celebrar aquest aniversari el diumenge 19 de febrer a partir de les 16.30 h, són les següents:

PROJECCIONS

Sala Chomón
16.30 h: Per molts curts! +2 anys
DIVERSOS AUTORS, 2007-2016. Suècia-Rússia-Irlanda-Gran Bretanya-França-EUA-Bèlgica-Alemanya. SD. 50'. Selecció acurada de curts d’arreu del món per als més petits. divertits, originals i tendres, per celebrar la màgia del cinema en família!

18.00 h: Flaklypa Grand Prix Grand Prix a la muntanya dels invents.
IVO CAPRINO, 1975. Noruega. VC. 88'. Versió restaurada amb la col
·laboració del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya. A partir de 6 anys

20.00 h: Hugo (Hugo Cabret) La invención de Hugo.
MARTIN SCORSESE, 2011. Int.: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Helen McCrory, Michael Stuhlbarg, Jude Law. EUA. VOSE. 126'. Un viatge fantàstic al cinema que recupera la màgia i la inventiva del pioner Georges Méliès. Adaptació del llibre juvenil La invenció de l’Hugo Cabret, de Brian Selznick.

Sala Laya
17.00 h: Per molts curts! +7 anys
DIVERSOS AUTORS, 2012-2016. Rússia-Països Baixos-França-Espanya-Argentina-Alemanya. VC / VE. 60'.  Diversió, enginy... i sorpresa!  Una selecció variada de curts animats i de ficció que han donat la volta al món per diversos festivals, recollint premis i aplaudiments.

21.30 h: El hombre que quiso ser Segundo.
RAMÓN ALÓS, 2014. Itàlia-Gran Bretanya-França-Espanya. VE. 90'. Una ficció documental que narra la història i els enigmes sobre la vida i l'obra de Segundo de Chomón, pioner del cinema que dóna nom a la sala gran de la Filmoteca. 

ACTIVITATS

Vestíbul de la Filmoteca
16.00 h a 18.00 h: Animació a càrrec de Modiband.

Espai Delmiro de Caralt
16.30 a 19.00 h: GIFinoscopi – Fem gifs a partir de la col•lecció d’objectes cinematogràfics!  
Taller obert al públic familiar, a càrrec de Drac Màgic. Per fer l’activitat és imprescindible portar un dispositiu mòbil Android i baixar-se l’aplicació gratuïta Gifinator.

Sala d'exposicions
16.30 / 17.30 / 18.30h - Visites guiades a l’exposició Les façanes de Can Pistoles (Grups de 20 persones). Reserva prèvia: filmoteca.informacio@gencat.cat