Dos festivals acosten el cinema fet a l'Àfrica a la Filmoteca

Imatge
Imatge
08/05/2018
Entre el 22 i el 30 de maig acollim diverses sessions del Festival Internacional de Cinemes Africans (FICAB) i d'Africa Moment

El cinema africà és un dels grans desconeguts a casa nostra. Ara, la Filmoteca fa una immersió en les produccions arribades del continent negre, un continent tan divers com les pel·lícules que projectarem de la mà de dos festivals que coincideixen en el calendari: el Festival Internacional de Cinemes Africans (FICAB) i la trobada Africa Moment.

Festival Internacional de Cinemes Africans a Barcelona

Dimarts 22 de maig, el Festival Internacional de Cinemes Africans a Barcelona obre les seves sessions a la Filmoteca posant un èmfasi especial en el cinema de l'actor i director  franco-burkinés Cédric Ido, que serà a la sala Chomón per presentar el seu darrer llargmetratge, La vie de château, codirigit amb Modi Barry. L'endemà, dimecres 23 de maig, Ido tornarà a la sala Chomón per parlar-nos de Miracle at St. Anna, el film de l'afroamericà Spike Lee en què va participar l'any 2008, tot i que les seves escenes van ser eliminades del muntatge final.

El cicle dedicat a Ido forma part d'una de les seccions del FICAB, que es completa amb taules rodones, presentacions de llibres i xerrades programades a diversos indrets de la ciutat. El festival, inspirat en el certamen homònim que té lloc anualment a Tarifa i Tànger, proposa als espectadors un viatge a la diversitat i creativitat del continent africà a través del llenguatge cinematogràfic. Amb l'objectiu de convertir-se en un referent necessari dins l’ampli ventall de festivals de la ciutat de Barcelona, el FICAB reivindica la qualitat dels cinemes d’Àfrica i la seva diàspora, i vol servir d’eina per a la revisió de l’imaginari estereotipat que existeix sobre aquest continent, augmentant el coneixement mutu dels creadors i espectadors d'una i altra riba de la Mediterrània.

Africa Moment

El cicle Cinema africà al Raval també compta amb l'aportació cinematogràfica d'Africa Moment, una 

L'eau sacrée (Olivier Joirdain, 2016)trobada internacional d'arts escèniques de l'Àfrica contemporània que enguany arriba a la seva segona edició. El festival pretén visibilizar la creació contemporània africana entre públics diferents de Barcelona, posant al seu abast el treball dels creadors africans, tant els residents als seus països d'origen com els emigrats a altres continents. A més, el festival, que arriba a la Filmoteca per primer cop el 25 de maig amb la projecció de L'eau sacrée presentada pel seu director, Olivier Jourdain, Africa Moments també vol crear espais de coneixement, creació, diàleg i intercanvi entre Catalunya i Àfrica.

El documental L'eau sacrée, que es projectarà a les 20.00 h, s'acosta a la sexualitat femenina a Ruanda, trencant estereotips de gènere i idees preconcebudes sobre aquest tema i sobre la importància de les tradicions en aquell país. El film ha rebut nombroses distincions a festivals d'arreu del món. 
 

Sessions del cicle Cinema africà al Raval

Pel·lícula Dates de projecció Presentació
La vie de château
Modi Barry, Cédric Ido, 2017.
Dimarts 22 de maig / 20.00 h *
Sala Chomón
Dimecres 30 de maig / 21.30 h
Sala Laya
* Presentació a càrrec de Cédric Ido.
Miracle at St. Anna
Spike Lee, 2008.
Dimecres 23 de maig / 20.00 h *
Sala Chomón
Dimecres 30 de maig / 20.00 h
Sala Chomón
* Presentació a càrrec de Cédric Ido.
Sessió doble:
High Fantasy
Jenna Cato Bass, 2017.
Hasaki Ya Suda
Cédric Ido, 2011.
Dijous 24 de maig / 20.00 h
Sala Chomón
 
Sessió doble:
L'africain qui voulait voler
El africano que quería volar
Samantha Biffot, 2015.
Twaaga
Cédric Ido, 2013.
Divendres 25 de maig / 21.30 h
Sala Chomón
 
L'eau sacrée
Agua sagrada
Olivier Jourdain, 2016.
Divendres 25 de maig / 20.00 h
Sala Chomón
Presentació a càrrec d'Olivier Jourdain.