La Filmoteca se suma al 50 aniversari del festival de Sitges

Imatge
31/05/2017
A partir del 22 de juny, programem una exposició i un cicle commemoratius del certamen

Enguany, el Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya celebra el seu 50è aniversari. Mig segle de vida apostant pel millor cinema de gènere que commemora amb una nova imatge, un cartell que evoca Dràcula i altres iniciatives. Des de la Filmoteca, ens sumem a aquesta celebració amb una exposició i un cicle que repassen els primers cinquanta anys d'aquest certamen de referència del cinema de gènere.

El festival de Sitges arriba als seus primers 50 anys en plena forma. Des d'aquella primera projecció al cinema Prado, el 28 de setembre de 1968, fins a avui, el certamen s'ha consolidat com la cita imprescindible en el calendari anual de tots els professionals del gènere i dels milers d'espectadors interessats en el cinema fantàstic.

No cada dia es fan cinquanta anys. És per això que, per celebrar-ho, aquest 2017 Sitges ha previst un complet programa d'activitats especials que inclouen, entre d'altres, el disseny d'un nou cartell commemoratiu i la presència de nombrosos convidats internacionals que acudiran a la cita sitgetana entre el 5 i el 15 d'octubre. 

Una exposició i un cicle commemoratiu a la Filmoteca

El 50è aniversari del festival de Sitges també se celebra -no podia ser d'altra manera!- a la Filmoteca. Ens hi sumem amb un dels plats forts de la programació del cinquantenari: l'organització, conjuntament amb el festival, de l'exposició commemorativa El cinema és fantàstic. 50è aniversari del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i d'un cicle de cinema que entre el 22 de juny i el 4 d'octubre -just a les portes de la inauguració del 50è aniversari a Sitges- recorrerà la història del certamen amb la projecció d'alguns dels títols més emblemàtics dels que s'hi han vist durant tots aquests anys.

Ambdós esdeveniments s'inauguren el dijous 22 de juny, i es podran gaudir a la Filmoteca fins al finals de setembre. L'exposició, comissariada per Diego López, programador del festival i responsable de la secció Brigadoon, permetrà als afeccionats al gènere i als fans del festival revisitar els cartells del certamen de tots aquests anys, reconèixer alguns dels seus convidats més il·lustres, revisar alguns dels films més destacats d'aquests cinquanta anys de programació i descobrir algunes imatges i anècdotes inèdites que es mostraran per primer cop. Un cop es tanqui a la Filmoteca, el 30 de setembre, la mostra viatjarà a Sitges, on es podrà visitar al llarg del mes d'octubre.

El cinema és fantàsticEl cicle El cinema és fantàstic, que també obrim el 22 de juny, pretén recuperar alguns dels títols mítics que s'han vist en tots els anys d'història del certamen sitgetà. És tot un repte escollir només 50 títols -un per any de vida de la mostra- a partir dels quals mostrar l'evolució del festival i, amb aquesta, del gènere, del cinema i potser del món.

Entre molts altres, fins a l'octubre a la Filmoteca es podran veure pel·lícules com Evil Dead, el film de Sam Raimi que va guanyar diversos premis a l'edició del festival de 1982; The Exorcist, de la qual projectarem el Director's Cut; Hellraiser, un títol clau del cinema de terror dels 80 que va suposar el debut en la direcció de l'escriptor Clive Barker; o Reservoir Dogs, la carta de presentació a Europa d'un director habitual a Sitges, Quentin Tarantino.  Entre films de Cronenberg, Greenaway, Guillermo del Toro i altres especialistes en el gènere fantàstic, també hi mostrarem algunes aportacions locals que van agradar especialment els sitgetans: Més enllà de la passió, [REC], Tren de sombras i El día de la bestia són exemples més d'aquesta mirada a la història del festival que ocuparà les nostres pantalles fins el 4 d'octubre.

L'aportació de Filmoteca als primers 50 anys del festival de Sitges pretén ser un àlbum de família ple de records, on tothom podrà retrobar referències específiques a algunes de les icones més emblemàtiques i pertorbadores del fantàstic. Feliç aniversari i llarga vida al Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya!

En col·laboració amb:

 

Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya