El cinema brasiler més recent aterra a la Filmoteca amb la desena edició de la mostra Novocine

Imatge
28/08/2017
De l'1 al 5 de setembre, ens acostem a la filmografia del Brasil

Per segon any consecutiu, una mostra representativa del cinema brasiler més actual arriba a la Filmoteca de la mà de l’Ambaixada de Brasil, el Consolat del Brasil a Barcelona i la Fundació Hispano-Brasilera. Amb la voluntat d’acostar la filmografia d’aquell enorme país als espectadors catalans, entre l’1 i el 6 de setembre la desena edició de Novocine: Mostra de cinema brasiler ens permetrà veure fins a cinc pel·lícules, en VOSE, produïdes entre 2014 i 2016.

Els cinc títols que projectem a partir del dia 1 de setembre ens transporten al Brasil del passat i del present, en una selecció curosa que ret homenatge a dos personatges claus que han marcat la història del país: la psiquiatra Nise da Silveira (1905-1999), pionera de la pràctica jungiana al Brasil, i la germana Dulce, una monja coneguda com ‘l’àngel bo de Bahia’, nominada al Nobel i beatificada per l’Església. Els seus biòpics, Nise: O Corãçao da Loucura (Roberto Berliner, 2015) i Irmã Dulce (Vicente Amorim, 2014), es projectaran respectivament divendres 1 de setembre a les 19.00 h i el dimarts 5 a les 21.30 h.

Nise: O Coração da Loucura (Roberto Berliner, 2015)El passat del país també es reflecteix a O vendedor de passados (Lula Buarque de Hollanda, 2015) i a Jonas (Lô Politi, 2015), mentre que Un Homem Só (Cláudia Jouvin, 2016) ens presenta un Brasil distòpic a través d’un home infeliç al seu matrimoni.

Novocine proposa un tast d’una cinematografia que en els últims anys ha experimentat una gran expansió, en part derivada del sistema legal de promoció i suport a l’audiovisual promogut pel govern federal i els estats i regions del Brasil. De fet, a partir de la creació de l’Agència Nacional del Cinema i de l’aprovació de la Llei de l’Audiovisual del país, que permet als inversors compensar totes les quantitats invertides en cinema com a impostos, la producció cinematogràfica brasilera ha augmentat exponencialment, així com també el nombre d’espectadors nacionals (la llei també estableix ambicioses quotes de pantalla per a les produccions brasileres).
No obstant aquesta expansió, i una creixent presència a festivals internacionals, la cinematografia del Brasil arriba molt escassament a les pantalles catalanes. La projecció d’aquests títols a les sales de la Filmoteca és, per tant, una oportunitat per descobrir un cinema que és capaç de reflectir la diversitat del país, tocant un ventall ampli de gèneres i estils: del documental a la ficció, de la comèdia al thriller, passant pel fantàstic i altres.