El cinema d’Amat Escalante sacseja la Filmoteca

Imatge
21/04/2017
En el marc del D’A Film Festival, acollim una retrospectiva completa de l’obra del director mexicà

Del 28 d'abril al 5 de maig, i en el marc del D'A Film Festival, la Filmoteca programa una retrospectiva de l’obra d’Amat Escalante, director mexicà nascut a Barcelona i premiat en diversos festivals internacionals. Ell mateix presentarà el cicle, que inclou la preestrena de 'La región salvaje' (2016), el seu darrer llargmetratge.

Escalante també serà present a la segona sessió de la retrospectiva, en què projectarem Heli, l'únic film del mexicà que havia arribat a les nostres sales comercials. La retrospectiva també inclou l'estrena dels altres tres títols signats pel cineasta, fins ara inèdits al nostre país: Sangre (2005),  títol que es va presentar a Un certain regard del festival de Cannes, on va obtenir el premi FIPRESCI-, Los bastardos (2008) i Revolución (2010), un film col·lectiu en que Escalante signa el fragment El cura Nicolás colgado.

Amat Escalante

Amat Escalante (Barcelona, 1979), de pare mexicà i mare estatunidenca, va néixer a la capital catalana, tot i que aviat va traslladar-se a Guanajuato, Mèxic. Va tornar a Catalunya l’any 2001 per estudiar al Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya (CECC), i després va continuar la seva formació a L’Havana i Mèxic.

Des que el seu primer llargmetratge, Sangre (2005), que projectem el dimarts 2 de maig, va guanyar el premi FIPRESCI en la secció Un certain regard del festival de Cannes, el jove director ha estat un habitual dels millors festivals internacionals, si bé amb ell la crítica sempre ha estat dividida. El seu cinema, sovint pertorbador i profundament crític amb l’actual societat mexicana, dissecciona problemes socials amb una gran lucidesa, tot explorant diversos gèneres.

El cineasta mateix serà a la Filmoteca, el divendres 28 d'abril a les 19.30 h, per a la preestrena de La región salvaje (2016), film de terror, misteri i erotisme que aborda la diversitat sexual, el masclisme o la desigualtat mexicans -però no només- i que trenca amb el realisme anterior del director, que no va trobar “altres maneres d’explicar certs conflictes humans” quan “la realitat supera la ficció”. Aquesta obra li va valdre el Lleó de Plata al millor director a la Mostra de Venècia.

L’endemà, el diumenge 29 d’abril, Escalante ens visita novament per presentar l’impactant Heli (2013), l’únic film que ha estrenat al nostre país, guardonat amb el premi al millor director al festival de Cannes amb un jurat que presidia Steven Spielberg. És un retrat hiperrealista que normalitza l’horror que suposa la violència lligada al narcotràfic per a la població mexicana, i que inclou una duríssima escena de tortura.

El mes de maig, a més de l’esmentat Sangre, tindrem ocasió de veure un altre llargmetratge, Los bastardos (2008), un film sobre el xoc de cultures mexicano-estatunidenca protagonitzat per dos actors no professionals. Aquesta obra va ser guardonada a Sitges, Mar de Plata, Bratislava i Trondheim (Kosmorama). Completa el cicle el film col·lectu Revolución (2010), que diversos directors mexicans van realitzar per commemorar críticament el centenari de la Revolució Mexicana.

Amb la col·laboració de:
D'A Film Festival

Imatges