El cinema lliure, innovador i compromès de Michael Glawogger torna a la Filmoteca de la mà de L’Alternativa

Imatge
09/11/2017
Acollim de nou una de les seccions paral·leles del festival, que enguany celebra la seva 24a edició

Des de l’any 2012, la Filmoteca és una de les seus de L’Alternativa, el Festival de Cinema Independent de Barcelona, un certamen que enguany arriba a la seva 24a edició consolidat com una de les cites de referència del cinema d’autor i de les produccions independents que, en moltes ocasions, gaudeixen d’una distribució limitada a les sales comercials catalanes.

El festival es defineix per la seva voluntat d’oferir a la ciutadania i als professionals una oportunitat de gaudir de projeccions i activitats amb els valors essencials de la independència creativa de l’autor, la diversitat, la innovació, la llibertat, el compromís i la reflexió.

Com en edicions anteriors de L’Alternativa, la Filmoteca acull una de les seves seccions paral·leles, la dedicada al cineasta Michael Glawogger (Àustria, 1959 - Libèria, 2014), un cineasta trencador les pel·lícules del qual destaquen pels valors i les actituds al marge del discurs oficial. El cicle, que inclou sis títols, s’allargarà entre dimarts 14 i dimecres 29; s’inaugura amb el darrer títol del cineasta, Untitled, un film que ell va deixar inacabat i que va concloure la seva ajudant de direcció, Monika Willi. El film comptarà amb una presentació, dimarts 14 a les 20.00h, a càrrec d’Attila Boa, director de cinema i guionista que havia col·laborat amb el cineasta austríac en diverses ocasions.

Michael Glawogger, el cineasta viatger

Nascut a Àustria l’any 1959, Michael Glawogger va ser un director de cinema, guionista i director de fotografia reconegut per la seva voluntat de viatjar arreu del món, rodant pel·lícules que denunciessin qüestions com l’explotació laboral, el patiment de les dones o la pobresa extrema.

En els seus inicis, abans de desenvolupar la seva obra com a director, Glawogger va col·laborar amb Ulrich Seidl. L’èxit del seu primer film, Megacities (1998), va impulsar la seva carrera, formada per un total de dinou títols i truncada per una mort prematura. Aquest film explora l’impacte de la globalització en quatre ciutats diferents del món, i va marcar el camí de tota la trajectòria posterior del cineasta. De fet, tot el corpus del seu treball, tant en els films de ficció com en els seus documentals, explora el caos i les contradiccions de l'existència humana. Amb una fotografia clàssica, una narració escassa i una cuidada estètica, que contrasta amb la duresa de les imatges que mostren, les pel·lícules de Glawogger conviden els espectadors a prendre partir i a extreure les seves pròpies conclusions del que veuen, una voluntat apuntada per una narració escassa.

Megacities (Michael Glawogger, 1998)

La trilogia documental formada iniciada, justament, per Megacities i completada per Workingman’s Death (2005) i Whore’s Glory (2011) explora el món del treball i la pobresa, i combina el cinema d'observació i una fascinació pels extrems, en un gest per mostrar la dificultat i la complexitat de les vides dels seus protagonistes. En les seves incursions en la ficció, Glawogger sovint també tractava temes amb rerefons polític o social. És el cas de Slumming, Nacktschnecken i Kill Daddy Good Night, entre d’altres títols.

Al llarg de la seva carrera, Glawogger va rebre nombrosos premis, entre els quals el Premi Grierson del festival de cinema de Londres per Workingman’s Death, el Premi al millor documental del Cinema Austríac per Whore’s Glory i el premi al millor guió al festival de Gant per Slumming.

Glawogger va morir l’any 2014 en ple rodatge, a Libèria, del seu darrer film, Untitled, un treball que va acabar la seva ajudant de direcció i que es podrà veure en el cicle de L’Alternativa a la Filmoteca.

 

Horaris i dates del cicle ‘L’Alternativa: Michael Glawogger

Pel·lícula

Dates de projecció

Presentacions

Untitled
Michael Glawogger, Monika Willi . 2017

Dimarts 14 novembre – 20.00 h
Sala Chomón
Dimarts 21 novembre – 18.30 h
Sala Laya

Presentació a càrrec d’Attila Boa, guionista i director de cinema.

Kino im Kopf
Cinema al cap
Michael Glawogger, 1998.

Dimecres 15 novembre – 18.30 h
Sala Laya

 

Megacities
Megaciudades
Michael Glawogger, 1998.

Dijous 16 novembre – 18.30 h
Sala Laya

 

Workingman’s Death
Michael Glawogger, 2005.

Dissabte 18 novembre – 21.30 h
Sala Laya
Dimecres 29 novembre – 18.30 h
Sala Laya

 

Whores’ Glory
La glòria de les putes
Michael Glawogger, 2011.

Diumenge 19 novembre – 21.30 h
Sala Chomón
Divendres 24 novembre – 21.30 h
Sala Laya