El documentalista francès Nicolas Philibert presenta el seu cicle a la Filmoteca

Imatge
13/11/2016
Dijous 17 de novembre a les 17.00 h, el documentalista francès presentarà el cicle que li dediquem

Nicolas Philibert és d'un dels cineastes més importants en l'àmbit del documental contemporani. Amb una filmografia que abasta més de trenta anys i deu llargmetratges, el dijous 17 de noviembre serà a la Filmoteca per presentar-nos el cicle que li dediquem, amb la col·laboració d’ECIB – Escuela de Cine de Barcelona.

Conegut sobretot per la seva pel·lícula Étre et avoir, un dels grans èxits del cinema documental dels darrers anys, Nicolas Philibert és un documentalista dotat d’una mirada excepcional, amb un agut sentit del relat i una enorme capacitat per trobar la bellesa, l’elegància i el misteri en el món quotidià que ens envolta.

El proper dijous 17 de novembre, a la Filmoteca tenim el plaer d’acollir aquest cineasta, que fins al dia abans ofereix un seminari a l’ECIB, l’Escola de Cinema de Barcelona, la nostra sòcia en aquest cicle. Presentarà Nicolas Philibert durant un rodatgela selecció de films que hem escollit i ens parlarà de la seva feina com a documentalista, que ell assumeix amb una enorme llibertat: en les seves paraules, “la llibertat de cercar la pel·lícula mentre la fas, d’inventar-la en el procés”. Com ja ens va dir, fa relativament poc, Frederick Wiseman –un altre dels grans documentalistes de l’actualitat-, Philibert parteix, en els seus projectes, d’una enorme curiositat, una voluntat de comprendre allò que no coneix, i la seva tasca inclou una gran dosi d’intuició. És així com Philibert s’ha acostat, entre altres, a temes com la sordesa, la bogeria o la docència, i a institucions com el Louvre o Radio France. I, en un altre paral·lelisme amb l’obra de Wiseman, les pel·lícules de Philibert es mouen entre l’àmbit íntim i el social, fins al punt que temes aparentment banals poden convertir-se en films formidables. Per a Philibert, com per Godard, “la forma és la que pensa”, i un gran film és el precisament aquell en què la pel·lícula és més gran que el tema que toca.

A la Filmoteca projectarem sis obres de Philibert, entre les quals alguns dels seus primers treballs, però també l’arxiconeguda Ser y tener en un cicle que s’allarga entre el 17 de novembre –quan ell mateix el presentarà- i el dissabte 26 del mateix mes. A la descoberta de Nicolas Philibert, un cicle imprescindible per als amants del documental i del bon cinema.