El DVD de Jacinto Esteva, premi 'Días de Cine' 2017 a la millor edició de l'any

Imatge
22/12/2017

L’edició de la filmografia d'Esteva, editada per Cameo amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i sota la iniciativa de la seva filla, Daria Esteva, ha estat destacada com el millor DVD de l'any pel veterà programa cinematogràfic de Televisió Espanyola.

Jacinto Esteva és el protagonista d'aquest pack de 4 DVD i un llibret de 72 pàgines, editat amb la col·laboració de Cameo i que, sota la iniciativa de la seva filla Daria, recupera la filmografia del cineasta i descobreix un personatge més sensorial que racional, un pou d'energia difícil de canalitzar. Esteva, arquitecte, pintor, escriptor i caçador, va ser molt més que el centre cinematogràfic de l'Escola de Barcelona, i va dirigir, juntament amb Joaquim Jordà, la que es considera pel·lícula-manifest del moviment, Dante no es únicamente severo.

El pack, amb una durada total de més de deu hores, inclou la filmografia completa de Jacinto Esteva (llargmetratges, documentals, espots publicitaris) parcialment restaurada pel Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca, així com entrevistes a amics i col·laboradors del cineasta, metratge inèdit i una conferència de Juan Goytisolo i Lluís Parés.

Aquesta ambiciosa edició de l'obra completa en DVD de Jacinto Esteva es va presentar l'octubre passat a la Seminci de Valladolid, en el marc d'una retrospectiva que commemorava el cinquantè aniversari de l'Escola de Barcelona, i el 2 de maig es va presentar a la Sala Laya de la Filmoteca de Catalunya. Ara el prestigiós i veterà programa d'actualitat cinematogràfica de Televisió Espanyola Días de Cine l'ha destacat com la millor edició en DVD de 2017, juntament amb l'edició del film d'animació La tortuga roja, a càrrec de Karma Films. 

Un altre mitjà de referència, Caimán Cuadernos de cine, també ha valorat el DVD de Jacinto Esteva en l'especial DVD que ha publicat aquest mes de desembre. Les votacions dels crítics de la revista l'han col·locat en la segona posició de la llista de les 10 millors edicions de 2017, només per darrera de la d'El joven Lincoln de La Aventura.