El projecte ‘Memòria Fílmica Pirineus Mediterrània’, en què participa la Filmoteca de Catalunya, es consolida i cerca nous socis

Imatge
07/10/2015
Dimecres 7 d’octubre, el projecte es presenta a Palma de Mallorca en el marc d’una trobada de l’Euroregió

‘Memòria Fílmica Pirineus Mediterrània’ és un projecte conjunt de La Cinémathèque de Toulouse, l’Institut Jean Vigo, la Filmoteca de Catalunya i l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca que té com a objectiu digitalitzar i posar online, en una mateixa plataforma, diversos films amateurs, familiars i procedents d’empreses o institucions que posen de relleu la cultura dels quatre territoris i les seves identitats comunes.

El projecte va néixer l’any 2012, quan, amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i de la regió de Languedoc-Roussillon, l'Institut Jean Vigo i La Cinémathèque de Toulouse van arribar a un acord relatiu a la memòria fílmica de les regions de Languedoc-Roussillon, els Midi-Pyrénées i l’Aquitaine. El propòsit d’aquesta col·laboració era sobretot (re)descobrir pel·lícules pertanyents –i en poder de– persones individuals, empreses o associacions, films que sovint estaven amuntegats en soterranis humits o en àtics calorosos, per recuperar-los de manera que es poguessin conservar en condicions òptimes.

Les pel·lícules trobades, sovint gràcies a un llarga tasca d’investigació, es netegen i es  reparen en un procés molt meticulós i, en alguns casos, s’escanegen i es pengen online al portal Mémoire Filmique du Sud, creat com a part d’aquest projecte.

L’any 2013, la iniciativa conjunta de les quatre institucions va ser seleccionada en la convocatòria de finançament de projectes euroregionals, i va rebre una subvenció de 28.000 euros.

El 2014, de nou amb el suport de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània, la Filmoteca de Catalunya i l'Arxiu del So i de la imatge de Mallorca van unir-se a la plataforma, que de resultes es va convertir en l'actual Memòria Fílmica Pirineus Mediterrània. Des d’aleshores, els documents audiovisuals provinents de Catalunya i de les Balears han enriquit el projecte. La contribució de la Filmoteca ha consistit en digitalitzar i penjar a la plataforma -un procés que encara està en curs, i que es preveu que conclogui al desembre- 61 films de les col·leccions que es conserven al Centre de Conservació i Restauració centrats en la zona dels Pirineus, pel·lícules rodades entre 1911 i 1979 provinents de diversos dipòsits particulars i institucionals. Entre els dipositants destaquen, per exemple, la pròpia Generalitat de Catalunya, el Museu Etnogràfic de Ripoll, el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) i la productora Humberfilm i, entre els particulars, Miquel Porter, la Família Biadiu, Francesc Bordàs i Delmiro de Caralt.

Actualment, el material audiovisual disponible a Memòria Fílmica Pirineus Mediterrània constitueix una font valuosa d’informació sobre la història de les relacions entre els pobles de Catalunya, Midi-Pyrénées, el Languedoc-Roussillon i les Illes Balears, i permet redescobrir el passat comú de les quatre regions associades.

Des de la seva posada en línia, el setembre de 2013, 107.000 internautes han visitat aquest lloc web, constantment enriquit d’imatges precioses sobre les nostres regions, pobles i ciutats, sobre els nostres costums i tradicions del segle XX. En realitat, les imatges digitalitzades i publicades en la plataforma són un testimoni sorprenent d'una realitat cultural transregional visible i accessible per a tothom. 

En aquest moment, els quatre arxius socis del projecte volen continuar la seva col·laboració, i ampliar-la a altres possibles socis interessats a participar-hi. L’objectiu prioritari de Memòria Fílmica Pirineus Mediterrània és el creixement i la riquesa dels seus continguts, i per acomplir-lo les institucions implicades busquen finançament europeu que permeti la incorporació de nous socis a la plataforma existent.

 

Memòria Fílmica Pirineus Mediterrània és un projecte de

 Cinémathèque de Toulouse <br /> La Filmoteca de Catalunya ASIM