Ens sumem a l'Any Maria Aurèlia Capmany amb una sessió especial

Imatge
30/10/2018
Dimarts 6 de novembre, amb la projecció d'un film i un diàleg entre Joan-Elies Adell, Magda Puyo, Marta Pessarrodona i Ferran Mascarell

L’any 2018 es commemoren els 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural, antifranquista i feminista. Una figura essencial de les lletres catalanes a qui el dimarts 6 de novembre homenatgem amb una sessió especial en què participaran el director de la Institució de les Lletres Catalanes Joan-Elies Adell, la creadora teatral Magda Puyo, l'escriptora Marta Pessarrodona i Ferran Mascarell.

Filla del folklorista Aureli Capmany, Maria Aurèlia Capmany va ser una de les escriptores catalanes més polifacètiques de la seva època. Cultivà la narrativa, el teatre, l’assaig i altres gèneres literaris a banda de dedicar-se també a la traducció. Alhora, va tenir un paper ben actiu com a dramaturga i impulsora de l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual amb Ricard Salvat, i també va tenir temps per dedicar-se activament a la política, en ple franqusime i en els primers anys de la Transició, ja fos des de l'Ajuntament de Barcelona o des de la Diputació.

En narrativa, ben aviat destacà i guanyà el premi Joanot Martorell el 1948 amb la novel·la El cel no és transparent i el premi Sant Jordi de 1968 amb Un lloc entre els morts, entre d’altres premis literaris. Com a assagista, destaquen les seves obres sobre la situació de la dona així com els nombrosos articles que dedicà a diversos aspectes de la cultura i de la societat catalana.

Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i presidenta del Centre Català del Pen Club, l’any 1982 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Sessió especial en record de l'intel·lectual i política catalana

Maria Aurèlia Capmany parla ''Un lloc entre els morts' (Joaquim Jordà, 1969)Quan es compleixen cent anys del seu naixement, la Filmoteca s'afegeix a l'Any Maria Aurèlia Capmany amb una sessió especial el proper dimarts 6 de novembre, una iniciativa en què també col·labora l'Associació d'Amics i Amigues de Maria Aurèlia Capmany. La sessió, de caràcter gratuït, consisteix en la projecció del film Maria Aurèlia Capmany parla d''Un lloc entre els morts (Joaquim Jordà, 1969), que es conserva al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca, seguida d'un debat en què participaran el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan-Elies Adell, la directora de l'Institut del Teatre, Magda Puyo, l'escriptora Marta Pessarrodona i Ferran Mascarell.