Ens sumem a l'homenatge a Saul Leiter de la Fundació Foto Colectània

Imatge
25/06/2018
Dimecres 27 de juny, a les 18.30h, projectem un documental sobre el fotògraf nordamericà

Considerat un dels grans precursors de la fotografia en color i de la fotografia de moda, l'obra del també pintor Saul Leiter (1923-2013) és objecte, a partir del 28 de juny, d'una exposició a la seu barcelonina de la Fundació Foto Colectània: "Saul Leiter: In Search of Beauty". La Filmoteca s'afegeix a aquesta mostra amb la projecció, el dia abans de la seva inauguració, d'un documental que recull les lliçons de vida d'aquest artista.

Originari de Pittsburgh, a l'edat de 23 anys Saul Leiter es va traslladar a Nova York amb la intenció de dedicar-se a la pintura. Un cop allà, l'amistat amb el pintor Richard Pousette-Dart i el fotoperiodista W. Eugene Smith, a més de la visita a una exposició de Henri Cartier-Bresson, va fer que comencés a interessar-se pel món de les càmeres i de la imatge fotogràfica.

Inicialment, Leiter va pensar que la fotografia podia formar part del seu treball pictòric, però aviat la càmera In No Great Hurry: 13 Lessons in Life with Saul Leiter (Tomas Leach, 2014)es va convertir en el mitjà a través del qual va aconseguir capturar i interpretar la vida de la ciutat de Nova York en composicions de diverses capes, així com en escenes íntimes, com ningú ho havia fet abans.

A partir de 1948, el pintor i fotògraf -sempre va compaginar les dues disciplines- va començar a experimentar amb la imatge en color, utilitzant sobretot pel·lícula Kodachrome de 35 mm caducada. Els seus objectius principals eren escenes de carrer de Nova York i el seu petit cercle d'amics. Durant els anys quaranta cinquanta,un període molt prolífic a la ciutat de Nova York, Leiter va fer una contribució enorme i única a la fotografia. Les seves formes abstractes i composicions radicalment innovadores tenen una qualitat pictòrica que destaca entre els treballs dels seus contemporanis de la New York School. Les seves primeres fotografies en blanc i negre i en color mostren una afinitat extraordinària pel mitjà.

Del 28 de juny al 21 d'octubre, la Fundació Foto Colectània exposa 130 d'aquests treballs en una mostra titulada Saul Leiter: In Search of Beauty: La mostra, coorganitzada amb la Saul Leiter Foundation de Nova York i comissariada per Roger Szmulewicz (propietari de la Gallery Fifty One a Anvers), permet descobrir una part de l'immens arxiu fotogràfic d'aquest fotògraf amb obra als principals museus del món.

Anticipant-se a la inauguració de l'exposició, la Filmoteca acull, dimecres 27 a les 18.30h, la projecció del documental In No Great Hurry: 13 Lessons in Life with Saul Leiter, de Tomas Leach. Un film que projectem amb la col·laboració de la Fundació Foto Colectània i que comptarà amb una presentació a càrrec de Margit Erb, directora de la Fundació Saul Leiter, i de Roger Szmulewicz, comissari de l'exposició.