Vetllada mallorquina: projecció de musical “Illamor”, inspirat en el cançoner de Tomeu Penya

Imatge
11/09/2012

Dimarts, 11 de setembre, a les 20.00 h (Sala Chomóm). Comptarem amb la presència del productor Tomeu Oliver.

La Filmoteca de Catalunya estrena el dimarts 11 de setembre, a les 20.00 hores, la filmació del musical Illamor, de Tomeu Oliver i Montse Camañes. Illamor és un musical de gran format fet a partir d'una  selecció de fragments de més de 60 cançons del cantautor mallorquí Tomeu Penya.

L'estrena de la filmació d'Illamor a la Filmoteca de Catalunya es planteja com a una mostra de suport a la llengua catalana a les Illes Balears, per la qual cosa el film té ara una dimensió especialment significativa.

Illamor es va presentar com a espectacle teatral a Ciutat de Mallorca el gener del 2011.  Són gairebé tres hores de música íntegrament cantada en català. Els protagonistes estan interpretats per Paco Colombàs, Irene Salord, Juanjo Cerdó, Adriana Aguilar i Llorenç Santamaria. 

El musical està fet a Mallorca i té Mallorca com a autèntica protagonista. El fil argumental parteix d’una gran metàfora, segons la qual Mallorca és una dona. La història narra la trobada de dos amics, Tomeu i Xesc, després de quinze anys;  el record d’una Mallorca idíl·lica i la reflexió de la Mallorca actual planen al llarg de tot l’espectacle.     

Segons la directora i coguionista Montse Camañes, es tracta de “l’obra que evoca la Mallorca més pura, més antiga, de més arrels, una obra amb un fort component nostàlgic”. Per l’altre co-guionista, el productor Tomeu Oliver, “el musical és possible perquè el cançoner de Tomeu Penya ens proposa obres de tres tipus: divertides, romàntiques i d’amor a la terra”, una paleta de registres especialment adequada per un espectacle d’aquest tipus.