Últimes setmanes per visitar l'exposició: "Imatges confrontades: la guerra civil i el cinema"

Imatge
24/04/2012
Visita a l’exposició 4 euros. Preu reduït: 2 euros. Romandrà oberta fins al 30 de juny

La nostra primera exposició ens permet mostrar a través de cartells, fotografies, guions, documents escrits i materials cinematogràfics inèdits el paper essencial que el cinema va tenir durant i després de la Guerra Civil. Completa la mostra l'edició d'un catàleg de gran valor documental.

 Imatges Confrontades: La guerra civil i el cinema, l’exposició que es pot visitar fins al 30 de juny de 2012, posa de relleu el paper decisiu que el cinema va jugar respecte a aquell conflicte fratricida,  com a eina d’intervenció política i com a instrument de lleure i també com a vehicle per reconstruir i recuperar la memòria. La ficció i també el documental han posat imatges a diverses memòries evocades des de òptiques contraposades de vencedors i vençuts, sense oblidar les mirades estrangeres. 

L’exposició  és una producció pròpia de la Filmoteca de Catalunya, comissariada per Esteve Riambau, que pren com a fil conductor els sis films que el director Jaime Camino ha realitzat sobre el tema de la guerra civil, amb les entrevistes inèdites de La vieja memoria com a peça destacada. També posa una èmfasi especial en els documentals que s’han conservat de Laya Films, organisme del Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana i que, actualment dipositats al nostre Centre de Conservaciói Restauració, conformen una part del patrimoni fílmic català.

Cartells, fotografies, guions, documents escrits i també materials cinematogràfics inèdits subratllen la importància que el cinema va tenir en el curs d’un esdeveniment històric que confrontà diversos sectors ideològics i implicà a nombrosos intel·lectuals per sensibilitzar al públic, el de llavors i el de les posteriors generacions que arriben fins l’actualitat. Aquesta pluralitat de materials i punts de vista s’articula en diversos eixos de l’exposició que recullen el paper del cinema al front, la reraguarda, la intervenció estrangera, les brigades internacionals, les reconstruccions fictícies durant el franquisme i la democràcia o la memòria documental.

Un gran ventall de materials rellevants reflecteixen l’art de la fotografia a partir de l’obra de David Airob sobre el rodatge de Soldados de Salamina (David Trueba, 2002) i les de Jirí Hanzl corresponents a La niña de tus ojos (1998).  També s’hi poden trobar guions originals i documents de treball de diversos films com ara: El Llarg hivern, La plaça del diamant, España otra vez, Réquiem por un campesino español, i una troballa especial com és un exemplar numerat del guió de Raza escrit per Jaime de Andrade, pseudònim de Franco.  

La premsa cinematogràfica hi és present amb exemplars d’un gran valor  hemerogràfic a partir d’un ventall de revistes cinematogràfiques originals de l’època com ara: Popular film (1926-1937); Nuestro cinema (1932-1935) i Film selectos (1930–+).

L’exposició es pot visitar  fins al 30 de juny de 2012, de les 16.00 h  a les 21.00 h de dimarts a dissabte i diumenges d'11.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 21.00 h. Podeu adquirir el catàleg a les llibreries de Catalunya i, a la llibreria La Central situada a la mateixa Filmoteca.