Les novetats marquen les activitats pedagògiques del curs 2016-2017

Imatge
03/10/2016
Formar espectadors amb una mirada crítica és un dels eixos de la proposta

El curs 2016-2017 arriba ple de novetats pel que fa a les activitats pedagògiques per a infants i adults de la Filmoteca. Als tradicionals programes Filmoteca per a les Escoles i Aula de Cinema –que comencen aquest mes d’octubre– s’afegeixen noves propostes i iniciatives, sovint amb la col·laboració d’altres institucions i entitats que contribueixen a una de les missions de la Filmoteca: l’educació cinematogràfica i audiovisual.

Un curs més, totes les activitats plantejades pels Serveis Educatius de la Filmoteca tenen l’objectiu de familiaritzar joves i grans amb el llenguatge audiovisual, així com donar a conèixer i posar en valor el patrimoni fílmic i cultural de la Filmoteca. A les 40 sessions previstes organitzades per cicles educatius, s’hi afegeixen propostes per als docents, visites guiades a les dues seus de la Filmoteca, tallers i visites a les exposicions, itineraris, dossiers didàctics per treballar el cinema a l’aula, l’assessorament en treballs de recerca i, com a novetat important, el préstec gratuït de tres maletes “cinematogràfiques” a través de Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya i d’una nova maleta virtual. Una manera, aquesta, de fer arribar les nostres activitats arreu del territori català i de treballar el cinema a l’aula autònomament, amb activitats adaptades al grup-classe per experimentar què és i com es fa el cinema integrant la cultura cinematogràfica en el currículum educatiu des de la pràctica i la reflexió.
 

El documental com a denúncia social

Puzzle (Equip Audiovisual Puzzle, Càmeres i Acció)També com a novetat del curs 2016-2017, els Serveis Educatius de la Filmoteca proposen dues sessions molt especials adreçades a alumnes de 3r i 4t d'ESO, Batxillerat, Cicles Formatius i Educació d'Adults. Són les que acollirem el 27 d’octubre de 2016 (10.30 h) i el 3 de  març de 2017 (11.00 h) amb la projecció del documental Puzzle (2015). Aquesta producció de Càmeres i Acció i Amputats Sant Jordi (ASJ) tracta, d’una manera fresca, profunda i directa, sobre com afrontar l’experiència de l’amputació. El film reflexiona al voltant del cinema documental com a eina de transformació i denúncia social, així com sobre el procés participatiu en la realització d’un documental i el treball col·lectiu entorn de la discapacitat.

El 24 de novembre de 2016 (10.30 h) tindrem una altra ocasió per a treballar, en aquest cas amb alumnes d’Educació Primària,  aspectes com la relació dels infants amb els adults i amb la naturalesa, les possibilitats del conte, i el cinema entre la ficció i la realitat. Serà gràcies al film Un dia perfecte per volar (Marc Recha, 2015), en una sessió que comptarà amb la presència del director i/o alguna persona de l’equip de la pel·lícula a la sala per parlar-ne amb els nois i noies participants a l’activitat.
 

Els oficis de la Filmo

Finalment, són diverses les activitats que els Serveis Educatius ja van dur a terme el curs passat amb gran èxit i que continuaran aquest curs, com la visita Els oficis de la Filmo que mostra de manera propera i amena, les tasques que desenvolupen els diferents professionals que treballen a la institució, o els tallers lúdics entorn joguines òptiques i pre-cinema amb l’entitat Jocs al Segon. Moltes de les sessions que es duen a terme amb la col·laboració amb altres institucions també seguiran. És el cas, per exemple, de la col·laboració amb el Goethe Institut en dues sessions dins el cicle Cinema alemany actual (una per Primària i l’altra per Secundària i Batxillerat); de les sessions Cinema, memòria, pau i drets humans, amb la col·laboració del Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, el Departament d’Ensenyament i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; de l’activitat de memòria viscuda El Consell dels Savis va a la Filmoteca, en col·laboració amb el Museu d’Història de Catalunya, i per acabar, els itineraris i els tallers de creació amb la Fundació Joan Brossa.

Cal destacar, també, el treball amb altres entitats integrades en el projecte educatiu de la Filmoteca des de la seva primera edició: A Bao A Qu, Drac Màgic, la Federació Catalana de Cineclubs i Modiband.