40 anys després de 'L'Orgia', Francesc Bellmunt i Juanjo Puigcorbé es retroben a la Filmoteca

Imatge
10/08/2016
Dimarts 16 d'agost participaran en un debat amb Pere Vall sorgit d'una proposta a Twitter

De vegades, algunes propostes arriben per canals poc usuals. És el cas del debat que dimarts 16 d'agost protagonitzaran a la sala Laya, a les 18.30 h, el crític cinematogràfic Pere Vall, l'actor Juanjo Puigcorbé i el cineasta i productor Francesc Bellmunt. Fruit d'una proposta de Vall a una xarxa social, quasi 40 anys després de l'estrena del film els tres recordaran els anys del rodatge de 'L'Orgia' i la mateixa pel·lícula.

'L'Orgia', estrenada l'any 1978, és una de les primeres pel·lícules amb força contingut sexual rodades després de la mort de Franco. El projecte, amb guió de Juanjo Puigcorbé i Francesc Bellmunt, va inspirar-se en una història real d’uns quants alumnes de l’Institut del Teatre, i parla sense fer-ne escarafalls de molts tabús heretats del franquisme. Els seus intèrprets són un autèntic "who is who" de l'escena teatral i cinematogràfica barcelonina dels darrers quaranta anys: Juanjo Puigcorbé, Francesc Albiol, Ricard Borràs, Jordi Goce, Assumpta Serna, Carme Elías, Vicky Peña, Pep Fortuny, Sílvia Munt, Mercè Molina, Rosa Novell, Dolors DuocastellaAlicia Orozco...

Eren els anys del Saló Diana, de les trobades llibertàries i de la represa, encara tímida, de la llibertat. En aquest L'Orgia (Francesc Bellmunt, 1978)entorn, la naturalitat i el frescor de L'orgia -que hem inclòs en el cicle Les escletxes de la censura-es va convertir quasi en un símbol, en una bandera. Sobretot perquè, com bé explica Octavi Martí, director adjunt de la Filmoteca, “La mort de Franco va anar precedida d’un modest “destape” que es va fer obsessiu un cop el dictador enterrat. Durant 40 anys el cos, mostrar el cos, havia estat pecat. Parlar de sexe, inimaginable. Només el homes adults podien fer-ho, entre ells, prenent copes i quan les dones respectives ja s’havien retirat. En Francesc Bellmunt va voler fer un retrat generacional a partir de totes aquestes repressions. Els seus protagonistes fan de l’anar despullats i la confessió oberta del seu desig sexual una bandera reivindicativa. Ser d’esquerres no volia dir només votar determinats partits, sinó viure d’una manera diferent. I aquesta diferència passava per poder anar-se’n al llit amb la persona que t’agradava sense abans passar per l’altar. Organitzar una orgia, afavorir la promiscuïtat, el canvi de parella, acceptar que la teva núvia o amiga potser se sentia atreta per un altre noi i que estava disposada a passar una estona amb ell... tot això es el que volen fer els protagonistes d’en Bellmunt. La imatge d’en Juanjo Puigcorbé nu dalt d’una moto i tornant a casa de matinada es va convertir en un dels símbols de l’època”.    

Ara, per a la Filmoteca és un plaer acceptar la proposta de Pere Vall i acollir-lo, juntament amb Francesc Bellmunt i Juanjo Puigcorbé, dos dels artífexs que van fer possible la pel·lícula, per participar en un debat amb el públic assistent a la projecció. Dimarts 16 d'agost, a les 18.30 h. Hi esteu tots convidats!!!