Francesc Rovira Beleta: centenari del director de “Los Tarantos”

Imatge
17/09/2012

Taula rodona el dimarts 25 de setembre, a les 20.00h, amb Carles Benpar, Josep Maria Forn i Quico Rovira Beleta. Projecció: “El expreso de Andalucía”

La Filmoteca de Catalunya recorda el director català Francesc Rovira Beleta amb motiu del centenari del seu naixement. Nascut a Barcelona i, llicenciat en dret, des de 1948 es va dedicar plenament al cinema debutant amb la pel·lícula Doce hores de vida.  Altres títols de la seva filmografia que conjuga l'eficàcia professional amb la recerca de temes i estils que puguessin connectar amb el gran públic són Luna de sangre (1952); Hay un camino a la derecha (1953); Once pares de botas (1954); Familia provisional (1958); Los atracadores (1962), La dama del alba (1966); La llarga agonia dels peixos fora de l'aigua (1969), No encontré rosas para mi madre (1972), La espada negra (1976), Crónica sentimental en rojo (1986). 

El seu reconeixement internacional li arribà el 1962, quan el film Los Tarantos (1962) va ser nominat a l'Òscar al millor film de parla no anglesa. Inspirada en l'obra teatral d'Alfredo Mañas, la pel·lícula està ambientada en la cultura gitana instal·lada als barris barcelonins del Somorrostro i Montjuïc. Els seus protagonistes són Antonio Gades, Carmen Amaya, Sara Lezana i Peret, entre altres músics i ballarins reconeguts del flamenc i la rumba com El Chocolate, Antonia “la Singla” o Aurelio Galán “El Estampío” i narra la rivalitat entre dues famílies gitanes. L'Òscar se'l va endur Federico Fellini amb Vuit i mig, però, Rovira Beleta tornaria a ser nominat el 1967 amb El amor brujo.   

En aquesta sessió d’homenatge la Filmoteca programa El expreso de Andalucía, un film del 1956, basat en un fet real —el robatori, un 12 d’abril de 1924, dels diners transportats en un tren durant la dictadura de Primo de Rivera— que ja havia inspirat un film d’Iquino i que, posteriorment, va ser un dels episodis de la sèrie televisiva "La huella del crimen".  Rovira Beleta va modernitzar-ne la història i va aconseguir un dels títols més reeixits de la sèrie negra espanyola dels anys cinquanta protagonitzat per Mara Berni, Jorge Mistral i Marisa de Leza. El film es projectarà també el dijous 27 de setembre a la sessió de les 19.00h.

Francesc Rovira Beleta morí el 1999 i, a títol pòstum, fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya. Per voluntat de la seva família, els seus fons documentals que recullen tota una vida dedicada al cinema estan dipositats a la Filmoteca de Catalunya, que en aquests moments treballa en un projecte d'exposició.