Glauber Rocha és el protagonista d'una retrospectiva en el marc del festival Márgenes

Imatge
05/12/2017
Entre dimarts 12 i divendres 29 de desembre

Glauber Rocha és el màxim representant del Cinema Novo brasiler, moviment que pretenia transformar la dura realitat del país des de l’art aplicant l’anomenada “estètica de la fam”. Pel·lícules amb un missatge obertament polític que es rebel·lava contra el capitalisme i s’expressava combinant-lo amb el misticisme i el folklore, amb un estil i un tractament de la fotografia molt particulars.

L’actitud combativa de Rocha es va expressar al principi des del periodisme i la crítica de cinema, i el 1959, amb només 20 anys, realitza el curt Pátio. El 1962 signa el seu primer llargmetratge, Barravento, una barreja de crítica social, misticisme i denúncia.

Surrealisme, teatralitat i estridència poètica eren les senyes d’identitat d’una obra influenciada per referents tan diversos com Eisenstein, Brecht, el western i el neorealisme. Rocha es va donar a conèixer internacionalment gràcies a l’altaveu del festival de Cannes, on va presentar la seva trilogia posterior, formada per Deus e o Diabo na Terra do Sol, Terra em Transe i Antonio das Mortes, premi a la millor direcció al certamen francès. Tots aquests films es podran veure a la retrospectiva Festival Márgenes: Glauber Rocha. En certa manera el seu cinema era un crit de rebel·lia paral·lel al del Maig del 68 francès que arribava des de les entranyes de l’Amèrica Llatina.

A la dècada dels setanta Glauber Rocha es va exiliar fugint de la dictadura militar brasilera i es va refugiar a Xile, Portugal i Espanya, on va rodar, a remolc de l’Escola de Barcelona, Cabezas cortadas, una al·legoria sobre el poder que va ser tot un fenomen en els circuits d’art i assaig, tot i que molt pocs espectadors van identificar una caricatura de Franco darrera el dictador interpretat per Paco Rabal. Després va rodar altres films a l’Àfrica i va tornar, de manera esporàdica, al Brasil, on va morir prematurament, a l’edat de 42 anys, el 1981.

El festival Márgenes dedica ara, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, Filmoteca Española, l’ambaixada de Brasil, la Fundación Cultural Hispano Brasileña i la família de Glauber Rocha, la retrospectiva més completa d’aquest emblema del Cinema Novo brasiler. Les seves pel·lícules es podran veure, amb còpies restaurades, a la Filmoteca, en una mostra en què també s'hi han inclòs aproximacions a la seva obra de la seva vídua Paula Gaitán (Diário de Sintra) i del seu fill Eryk Rocha (Cinema Novo).

 

Sessions del cicle Festival Márgenes: Glauber Rocha 

Pel·lícula Dates de projecció

Barravento
Glauber Rocha, 1962.

Dimarts 12 de desembre / 18.30 h
Sala Laya
Dijous 14 de desembre / 21.30 h
Sala Laya

Deus e o Diabo na Terra do Sol
Dios y el diablo en la tierra del sol
Glauber Rocha, 1964.

Dimecres 13 de desembre / 20.00 h
Sala Chomón
Dissabte 16 de desembre / 19.00 h
Sala Laya

Terra em Transe
Glauber Rocha, 1967.

Divendres 15 de desembre / 19.00 h
Sala Laya
Diumenge 17 de desembre / 19.30 h
Sala Laya

O Dragao da maldade contra o santo guerreiro
Antonio das Mortes
Glauber Rocha, 1969.

Dimecres 20 de desembre/ 18.30 h
Sala Laya
Dijous 21 de desembre / 20.00 h
Sala Chomón

Cinema Novo
Eryk Rocha, 2016.

Divendres 22 de desembre / 19.00 h
Sala Laya

A Idade da Terra La edad de la Tierra
Glauber Rocha, 1980.

Dissabte 23 de desembre / 21.30 h
Sala Laya
Diumenge 24 de desembre/ 16.30 h
Sala Laya

Cabezas cortadas
Glauber Rocha, 1970.

Dimecres 27 de desembre / 17.00 h
Sala Chomón
Divendres 29 de desembre / 21.30 h
Sala Laya

Diário de Sintra Diari de Sintra
Paula Gaitán, 2008.

Dijous 28 de desembre / 18.30 h
Sala Laya