Homenatgem Jonathan Demme, el cineasta eclèctic

Imatge
26/07/2017
Mort l'abril passat, el recordem amb quatre de les seves millors pel·lícules

El cicle 'In memoriam: Jonathan Demme' servirà per recordar, entre dimecres 2 i divendres 18 d'agost, un dels autors més polièdrics i interessants del cinema nord-americà contemporani.

Deixeble en els seus inicis de Roger Corman, Demme de seguida va cridar l’atenció de la crítica per comèdies esbojarrades amb personatges peculiars i extravagants, com Something wild, amb alt contingut crític i Something Wild (Jonathan Demme, 1986)paròdic de la societat dels Estats Units. La seva trajectòria inclou comèdies, thrillers, drames, documentals, concerts, videoclips i la barreja de tots aquests gèneres, i la música n’és un ingredient bàsic i insubstituïble. Els quatre títols que recuperem en aquest cicle permeten traçar un perfil de la varietat genèrica i estilística de la filmografia de Demme.

The Silence of the Lambs El silenci dels anyells , que obre el record del cineasta el dimecres 2 d'agost a les 20.00 h, va representar una renovació del thriller psicològic amb serial killer, el terrorífic Hannibal Lecter, tota una creació de l’actor Anthony Hopkins, secundat per una sòbria Jodie Foster. La pel·lícula és un dels pocs casos de repòquer en els Oscar de les principals categories (film, direcció, actor, actriu i guió), i en fem una segona projecció el dissabte 5 d'agost a les 21.30 h.

Amb Philadelphia (divendres 4 d'agost a les 19.00 h i diumenge 6 a les 21.30 h), Demme va normalitzar el tractament de la homosexualitat i la sida en el cinema de Hollywood. El film va oferir al seu protagonista, Tom Hanks, un estimulant gir dramàtic en la seva trajectòria, alhora que brindava un vehicle per a la consolidació al cinema nord-americà d’Antonio Banderas.

Stop Making Sense,  l’enregistrament dels concerts del grup Talking Heads al teatre Pantages de Hollywood el 1984, representa tota una fita de la música filmada, un terreny en què el director va destacar amb aproximacions a altres artistes, com el seu gran amic Neil Young. A banda d'aquestes produccions documentals musicals,  Jonathan Demme concedia un gran valor a la música en els seus films de ficció.

Precisament el cantant i líder de Talking Heads, David Byrne, signava el tema principal de la banda sonora del darrer títol que presentem, Something Wild Algo salvaje, brillant actualització de l’screwball comedy clàssica amb una Melanie Griffith en el seu moment d’esplendor, acompanyada per Jeff Daniels i un Ray Liotta que proporcionava a la trama un inquietant gir dramàtic.