Homenatgem Michael Cimino i Gene Wilder, morts el 2016

Imatge
30/12/2016
Cinc pel·lícules conformen aquest breu cicle d'homenatge

De l’1 al 13 de gener, programem un breu homenatge a Michael Cimino i Gene Wilder, morts l'any 2016. Projectarem quatre films del primer i un del segon per recordar, respectivament, un gran cineasta i un còmic indispensable de Hollywood.

Michael Cimino (1939 – 2016) va ser director, guionista i productor. Va assolir el seu major èxit escrivint, produint i dirigint The Deer Hunter El cazador (1978), però també va tenir el trist privil·legi d’ensorrar econòmicament United Artists amb el fracàs de la incompresa Heaven’s Gate, més tard reconeguda com una obra mestra que trencava els convencionalismes del western. Prèviament, Cimino havia escrit el guió de Magnum Force, i Clint Eastwood, recíprocament, va propiciar el seu salt a la direcció amb Thunderbolt and Lightfoot Un botín de 500.000 dólares (1974). Aquest film, també escrit per Cimino, va gaudir d’una excel·lent acollida i també formarà part del record que retem al cineasta a la Filmoteca. 

L’homenatge a Cimino arrenca el dia 1 de gener (19.00 h) amb The Deer Hunter (El cazador), un dels primers films que aborden els fantasmes de la guerra del Vietnam, des d’una perspectiva similar a la d’Apocalypse Now i a la qual després s’afegirien Platoon i Full Metal Jacket per retratar el conflicte asiàtic com un malson. El film, amb Robert de Niro i Meryl Streep de protagonistes, va erigir Cimino, qui no es creia la història oficial del seu país, en un cineasta complet i va suposar un èxit de taquilla i de crítica, i va guanyar cinc premis Oscars en les categories de millor film, director, actor secundari (Christopher Walken), muntatge i so.

Heaven's Gate (MIchael Cimino, 1980)Amb aquest precedent tan exitós, la United Artists va donar via lliure a Cimino per Heaven’s Gate La puerta del cielo (1980), un western que mostra l’enfrontament que hi va haver el 1890 a Wyoming entre els colons que criaven bestiar i els immigrants europeus nouvinguts que volien dedicar-se al conreu de les terres. La  perspectiva marxista de la història dels Estats Units del film el va fer caure va fer en desgràcia i, arran d’un provocat fracàs de crítica i de públic, va comportar l’expulsió de Cimino de Hollywood i va contribuir a la bancarrota de la productora. El dimarts 3 de gener (17.00 h) en projectem la còpia restaurada en la versió avalada per Cimino.

Arran d'aquest episodi, Cimino va estar cinc anys sense poder dirigir cap projecte. El 1985, Dino de Laurentiis li va oferir el guió de Year of the Dragon Manhattan sud, un thriller frenètic i gairebé operístic basat en la novel·la L’any del drac de Robert Daley i amb Oliver Stone de coguionista. El film el protagonitza un policia de mètodes feixistes i marcat pel racisme, cosa que va causar certa polémica.

L’altre personatge que homenatgem aquest mes de gener és Gene Wilder (1933 - 2016), nom artístic de Jerome Silberman. Aquest actor, director i guionista singular i de físic inconfusible és una figura clau de la comèdia americana jueva. Tot i que havia treballat amb Arthur Penn i The Young Frankenstein (Mel Brooks, 1974)Woody Allen, va donar-se a conèixer internacionalment gràcies als films de Mel Brooks que va protagonitzar, especialment amb The Young Frankenstein El jovencito Frankenstein (1974). Si bé a Blazing Saddles, també de Brooks, ja havia parodiat el western, va ser amb el film que projectem que va catapultar el subgènere de la paròdia cinematogràfica. Amb guió del mateix Wilder, la pel·lícula, que va connectar molt bé amb el públic, fusiona la paròdia amb els jocs de paraules i els acudits picants, i compta amb una fotografia en blanc i negre i una iconografia que remet al clàssic de terror de la Universal dirigit per James Whale. Farcida d’escenes i de personatges memorables, en destaca el personatge del servent fidel Igor, interpretat per l’inoblidable Marty Feldman. 

Els títols i horaris dels films del cicle són els següents: 

Pel·lícula

Data de projecció

The Deer Hunter
El cazador
Michael Cimino, 1978.

Diumenge 1 de gener / 19.00 h
Sala Chomón
Diumenge 8 de gener / 19.30 h
Sala Laya

Heaven’s Gate
La puerta del cielo
Michael Cimino, 1980.

Dimarts 3 de gener / 17.00 h
Sala Chomón
Dissabte 7 de gener / 19.30 h
Sala Chomón

Year of the Dragon
Manhattan sud
Michael Cimino, 1985.

Dimecres 4 de gener / 17.00 h
Sala Chomón
Diumenge 8 de gener / 16.30 h
Sala Laya

Thunderbolt and Lightfoot
Un botín de 500.000 dólares
Michael Cimino, 1974.

Dijous 5 de gener / 21.30 h   
Sala Laya
Divendres 13 de gener / 17.00 h
Sala Chomón

The Young Frankenstein
El jovencito Frankenstein
Mel Brooks, 1974.

Dijous 5 de gener / 18.30 h
Sala Laya
Divendres 6 de gener / 22.00 h
Sala Chomón