Julien Temple a la Filmoteca

Imatge
31/10/2012
Dissabte 3, a les 19.30h

D'uns joves Sex Pistols a Janet Jackson, dels Kinks a Scissor Sisters, Julien Temple és un director anglès que no ha fet fàstics a cap gènere musical i que ha rodat, a més de moltíssims videoclips, una vintena de pel·lícules de ficció i documentals.

Julien Temple serà a la Filmoteca el el dissabte 3, a les 19.30h, després de la projecció del seu film Requiem for Detroit? per conversar amb el públic assistent i el director de la Filmoteca, Esteve Riambau.

La presència del cineasta a la sala Chomón és fruit de la nostra col·laboració amb el festival Beefeater In-Edit, que en aquesta edició ret homenatge a l'autor d'obres com The Filth & The Fury, Absolute Beginners, l'esmentada Requiem for Detroit? i Glastonbury. Justament aquest darrer documental també es projectarà a la Filmoteca el diumenge 4 a les 19.30h.
 

Julien Temple, britànic, anarquista i músic
Nascut a Londres l'any 1953 en el sí d'una família comunista,  Temple és conegut, entre d'altres mèrits, perquè va ser el primer a filmar el "moviment punk" que despertava en els carrers de Londres durant els anys 70. Concretament, l'objectiu primerenc de la seva càmera van ser els també inicials concerts dels Sex Pistols, amb qui va trabar una bona amistat -segons ell mateix, el grup de Johnny Rotten i Sid Vicious va ser la segona influència anarquista de la seva carrera, després de la inspiració que sempre havia trobat en Jean Vigo.

De fet, el primer llargmetratge de Temple va ser The Great Rock And Roll Swindle (1979), un documental que recull la història dels Sex Pistols des del punt de vista del seu mànager, l'omnipresent Malcolm McLaren. L'èxit d'aquest film -que quan es va estrenar es va beneficiar d'una certa polèmica entre els membres del grup i el seu mànager- va donar popularitat a Temple, que a partir d'aleshores va encetar una carrera dedicada en gran part a filmar vídeos musicals per a una enorme quantitat de bandes, sobretot britàniques: els Kinks, els Rolling Stones, David Bowie...

Però al llarg de la seva carrera Temple sempre ha combinat la gravació de vídeoclips amb la filmació de llargmetratges, entre els quals  el documental The Comic Strip (1981); Absolute Begginers (1986), en què es pot observar la fascinació de Temple pels musicals clàssics americans dels anys 40 i 50 ; Earth Girls Are Easy (1988); Vigo: Passion for Life (1998), que evoca la relació entre el cineasta francès Jean Vigo i la seva dona;  The Filth and the Fury (2000) -de nou, un documental sobre els Sex Pistols- i Pandæmonium (2001).

Glastonbury, el documental sobre el festival del mateix nom que projectem a la Filmoteca el diumenge 4, va ser el següent projecte de Temple. Una filmació que va allargar-se durant més de tres anys (2002-2005), i per a la qual el cineasta va haver de triar entre el seu propi material i 54.000 minuts d'imatges de la BBC, el Channel 4 i, sobretot, entre filmacions rebudes d'uns quaranta aficionats que van respondre a una crida del cineasta a través de webs i diaris.

El 2006 va rodar la biografia d'un bon amic,  Joe Strummer - The Future Is Unwritten. El 2007, un nou retorn als Sex Pistols, que van unir-se per oferir diversos concerts a Londres. Les grabacions d'aquests concerts, combinades amb imatges dels membres de la banda recorrent alguns racons de la capital britànica, formen el gruix de Sex Pistols: There'll Always Be An England (2008). 

En aquesta filmografia marcada pel gènere documental musical, el següent film de Temple -i el primer que podreu veure a la Filmoteca- va sorprendre els seus fans. Es tracta de Requiem for Detroit?, una pel·lícula que reflecteix el cant del cigne de la ciutat del motor, una metròpoli que s'ha convertit en un escenari de malsons en què el crim, la pobresa i el vandalisme s'estenen com la pólvora.

Els últims films signats per Temple a data d'avui són London - The Modern Babylon, un retrat de la ciutat on va néixer, i Glastopia, una visió de l'altre Glastonbury-dos films que es podran veure en el marc del festival Beefeater In-Edit. 

Julian Temple a la Filmoteca - Sessions previstes

Dissabte 3, 19.30 h
Sala Chomón

Requiem for Detroit? (2010)
Col·loqui amb Julien Temple.
Diumenge 4, 19.30 h
Sala Laya
Glastonbury (2006)

Amb la col·laboració de: