Consulteu en línia els fons gràfics i documentals de la Biblioteca de la Filmoteca de Catalunya

Imatge
04/02/2015

Entre els documents que es poden trobar al Repositori digital hi ha fotografies, cartells, programes de mà, cartelleres i revistes històriques de cinema. La funció del nou Repositori és recollir, difondre i preservar el patrimoni digital cinematogràfic de la Filmoteca

La Filmoteca de Catalunya compta des del 2013 amb un Repositori digital, que permet consultar en línia els fons gràfics i documentals de la Biblioteca del Cinema d’aquesta institució catalana. Entre els fons que són consultables hi ha: fotografies, cartells, programes de mà, cartelleres, revistes catalanes històriques de cinema, llibres, guions, novel·les cinematogràfiques i fons personals i d’empresa. Els continguts s’aniran enriquint progressivament amb altres materials documentals i bibliogràfics.

Entre els fons més destacats de la Biblioteca, hi ha les revistes Arte y Cinematografia, El Cine, Mundo Cinematográfico o Popular Film, publicades abans de la Guerra Civil;  els fons patrimonials d’Adrià Gual i els germans Baños; cartells de Macari; fotografies de l’estudi Sabaté, i llibres editats durant la primera meitat del segle XX.

El Repositori digital de la Filmoteca de Catalunya té com a objectiu recollir, difondre i preservar el patrimoni digital cinematogràfic de la Filmoteca de Catalunya.   

Funcionament i organització del Repositori 

El Repositori està organitzat en comunitats i col·leccions d’acord amb la tipologia, l’origen i l’objecte dels documents. Cada comunitat conté una o més col·leccions. La comunitat principal és la comunitat Films.

Comunitats:

  • Arxiu de premsa: crítiques cinematogràfiques, pressbooks.
  • Arxiu gràfic: fons gràfic, fotos, cartells, programes de mà.
  • Arxius patrimonials: fons personals i d’empresa.
  • Biblioteca Digital: guions, llibres i novel·les cinematogràfiques
  • Films: col·lecció que no conté ítems, sinó la fitxa tècnica i artística, i constitueix el nexe d’unió entre els diferents fons.
  • Documents: fons documentals (per exemple, correspondències, escrits, etc.)
  • Publicacions periòdiques: consulta, en accés obert, de moltes de les revistes sobre cinema que es poden trobar a la biblioteca.

El Repositori es pot consultar de diferents maneres. Es poden fer cerques generals o avançades a tot el repositori, a una comunitat o a una col·lecció, o bé es pot accedir directament a les comunitats i, un cop a dins, entrar en cada col·lecció i després fer la cerca. També es pot fer servir l'eina Discover, que ajuda l’usuari a delimitar de manera eficient la cerca. Per últim, també és possible fer una cerca que proporcioni el resultat indexat per autor, títol, matèria, etc.

El Repositori digital no permet la descarrega d’imatges, s’han de sol·licitar a través del correu electrònic a: repositori.bibliofilmoteca@gencat.cat .

 

Imatges