La Cinemateca de Luxemburg programa una retrospectiva de cinema català

Imatge
31/10/2017
La Filmoteca de Catalunya col·labora en el cicle

La Cinémathèque de Luxemburg programa, entre el 14 i el 30 de novembre d'enguany, una retrospectiva de cinema català que compta amb la col·laboració de la Filmoteca i del Centre Català de la ciutat.

La retrospectiva, que inclou una selecció de films que marquen un recorregut pel cinema català des dels anys 80 i fins a l'actualitat, celebra el vint-i-cinquè aniversari d'un altre cicle organitzat, aleshores, pel Centre Català de Luxemburg a les sales del cinema Utopia de la capital europea. Aquella primera presentació de la producció cinematogràfica catalana en un petit cinema local s'ha convertit, vint-i-cinc anys després, en una retrospectiva a la filmoteca més important del país, un cicle que inclou sis films escollits pels responsables d'aquest centre com a representatius de la producció catalana dels últims anys.

El programa de la Cinemateca de Luxemburg parla del cinema català com "una producció cinematogràfica força desconeguda al Gran Ducat, però plena de sorpreses i de diversitat. Amb films en català i en castellà. Amb films adreçats al gran públic i amb altres de caràcter experimental, Amb èxits immediats de taquilla i films sense massa èxit comercial que mereixen ser redescoberts".

Tres dies amb la família (Marc Coll, 2009)Les sis pel·lícules que es veuran a les sales de la filmoteca luxemburgesa són: Últimas tardes con Teresa (Gonzalo Herralde, 1984); Gràcies per la propina (Francesc Bellmunt, 1997); El Pianista (Mario Gas, 1998); El orfanato (Juan Antonio Bayona, 2007); Tres dies amb la família (Mar Coll, 2009) i Herois (Pau Freixas, 2010). La Filmoteca de Catalunya ha fet arribar a la Cinemateca luxemburgesa còpies en 35 mm i subtitulades en francès d'aquestes pel·lícules (excepte en el cas d'Herois) , totes preservades al Centre de Conservació i Restauració de la institució.