La Filmoteca acull la 22a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

Imatge
02/06/2014
Del 4 al 8 de juny, part de la programació de la Mostra es podrà veure a les nostres sales

La Filmoteca és una de les seus de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona des del seu naixement, l’any 1993. Cada any, i ja en fa vint-i-dos, acollim una part de la programació d’aquest certamen que reivindica el cinema fet per dones, en totes les seves vessants.

Enguany, la programació de la Mostra a la Filmoteca se centra sobretot en dos àmbits temàtics: l’adolescència, d’una banda, i les dones grans, de l’altra. Les onze sessions del programa inclouen, en moltes ocasions, presentacions a càrrec de les directores i taules rodones, així com una sessió final a l’aire lliure, a la plaça de Salvador Seguí, el proper diumenge 8 a les 21.30h.

La 22a Mostra s’inicia a la Filmoteca el dimecres 4 de juny a les 19h, amb la projecció al vestíbul del vídeo enregistrat dins la convocatòria Quin futur vols?, en què més de seixanta dones de la cultura parlen del futur que desitgen. És una iniciativa conjunta d’Iniciativa de l’Observatori Cultural de Gènere, MAV (Mujeres en las artes visuales) i CIMA (Asociación de Mujeres Cineastas y de Medios Audiovisuales) que presentaran la directora de la Mostra de Dones i les representants de les tres institucions involucrades en el projecte (Marta Figueras, Eilina Norandi i Maria Àngels Cabré, respectivament).

Després d’aquesta projecció oberta a tothom, la inauguració oficial de la Mostra tindrà lloc a la Sala Chomón, a les 20h, abans de la projecció de la sessió Pioneres: Alice Guy. Història del riure. A l’acte inaugural hi participaran Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya; Marta Selva i Anna Solà, directores de la Mostra; Núria Balada,  directora executiva de l’Institut Català de les Dones; Maria Rosa Pons, secretària del Consell Municipal de Dones de l’Ajuntament de Barcelona; Senén Florensa, director de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED) i Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura.

Quand je serai dictateurA banda d’aquesta projecció inaugural, reivindicatiu d’una pionera del cinema contemporània als Lumière i Edison, la Mostra projectarà unes altres quinze pel·lícules en deu sessions. La proposta permetrà als espectadors una revisió completa dels escenaris més significatius de l’agenda dels feminismes, tot actualitzant-ne temes, perspectives i lluites. Cal destacar, entre els actes previstos, una sessió dedicada a diverses cineastes àrabs que presentaran Amal Ramsis, directora del Festival de Cinema àrab-iberoamericà de Dones d’El Caire i la productora i guionista Nadia Lamhaidi.

L’acte final de la Mostra tindrà lloc a l’aire lliure, a la Plaça Salvador Seguí, el diumenge 8 a les 21.30h. Consistirà en la projecció sobre la façana de la Filmoteca de la pel·lícula d’Herbert J. Biberman Salt of the Earth, un film perseguit pel maccarthysme que recrea una vaga de miners a Nou Mèxic tot centrant-se en el paper actiu que hi van jugar les dones.