La Filmoteca se suma a l'Eurocon 2016

Imatge
31/10/2016
Entre el 4 i l'11 de novembre, set films amb presentacions d'experts en ciència ficció

L'Eurocon és, des de 1972, la convenció més important de litratura de ciència-ficció que se celebra a Europa. Enguany, Barcelona acull -entre el 4 i el 6 de novembre- una multitud d'actes relacionats amb la literatura de fantasia, ciència ficció i terror, i seran prop de mil els fans d'aquest gènere que visitaran la ciutat. La Filmoteca és la seu de les projeccions de cinema d'aquesta trobada.

Organitzada per l’European Science Fiction Society (ESFS), l'Eurocon s’ha celebrat des del 1972 a diferents ciutats i té un caràcter acadèmic i d’estudi del gènere. El comitè organitzador de cada Eurocon se selecciona mitjançant el vot dels participants en l’esdeveniment a dos anys vista, en un procediment coordinat per l’ESFS que aglutina els vots dels membres europeus de la convenció i el dels procedents del país organitzador. En aquesta edició, l’Eurocon rep el nom de BCon i compta al seu torn amb la Hispacon (convenció estatal) i la Catcon (convenció catalana).

Amb motiu de la celebració de la convenció a Barcelona, la Filmoteca ha col·laborat amb els organitzadors de l'Eurocon2016, entre els quals hi ha la llibreria Gigamesh, el CCCB, la UPC i la Societat Catalana de Ciència Ficció i Fantasia, i esdevé així una de les seus de la trobada. En concret, a la Filmoteca es projectaran, entre al 4 i l'11 de novembre, fins a set títols de ciència ficció, tots Segon origen (Carles Porta, 2015)presentats per escriptors del gènere o experts que contextualitzaran les pel·lícules i les novel·les de les quals sovint provenen. 

Films com Bill, the Galactic Hero, Autor Solaris -un documental biogràfic sobre Sanislaw Lem-, Segon origen -l'adaptacio de Pedrolo inacabada de Bigas Luna, que va concloure Carles Porta-, Robot Jox, The Congress, Charly i Iron Sky es podran veure a les sales Chomón i Laya precedides de presentadors d'autors com  Joe Haldeman, la finesa Johanna Sinisalo -una de les convidades d'honor de l'Eurocon 2016- o el català Salvador Bayarri. Però també ens acompanyaran experts com Jordi Sánchez Navarro, professor a la UOC, o Carme Torras, professora de robòtica a l'UPF, així com diversos dels autors dels films (és el cas dels autors d'Autor Solaris i de Carles Porta, que ens parlarà de Segon orígen amb Adelais de Pedrolo).

Les projeccions a la Filmoteca són, doncs, una ona oportunitat de conèixer algunes de les millors pel·lícules de ciència ficció recents, unes cites imprescinidibles per a qualsevol -friki' -és així com s'auto-denominen els oragnitzadorsa l'Eurocon- que vulgui estar a l'última.