La Filmoteca conjuga cinema i arquitectura a Arqu[in]FILM

Imatge
07/05/2019

La cinquena edició d’Arqu[in]FILM que se celebra del 9 al 12 de maig torna un any més a la Filmoteca, amb la col·laboració d’ArquinFAD. Aquesta edició analitza l'equilibri entre les zones rurals i els entorns urbans amb una selecció de documentals de producció recent.

La Filmoteca de Catalunya i Arquinfad reprenen la seva fructífera col·laboració dels darrers cinc anys per presentar una nova edició de l’Arqu[in]Film, que se celebrarà del 9 al 12 de maig, comissariada per Martin Garber (Ojo Cónico), dins de  la programació de la Setmana d’Arquitectura 2019, que tindrà lloc a Barcelona del 9 al 19 de maig.

Arqu[in]Film, la mostra de Cinema d’Arquitectura de Barcelona, seguirà contribuint en aquesta cinquena edició al debat arquitectònic i urbanístic a la ciutat. La mostra, consolidada per la gran afluència de públic de les passades edicions, és una una cita ineludible tant dins el panorama nacional com internacional per a tots els interessats en l’arquitectura, l’urbanisme, i la transformació del medi físic per l’ésser humà.

L’automatització de la indústria agropecuària, la transformació d’entorns rurals en espais d’oci per a l’habitant urbà, l’acaparament de terres, l’èxode passat i futur de les poblacions rurals i la transformació del paisatge, entre altres qüestions, han generat i generaran transformacions dràstiques en l’equilibri planetari amb conseqüències econòmiques, mediambientals, socials i polítiques determinants. Si bé aquestes transformacions en el medi urbà són profusament estudiades, les relatives al medi rural passen més inadvertides.

Un interessant debat sobre el difícil equilibri entre espais urbans i entorns rurals que il·lustra perfectament aquesta reflexió del prestigiós arquitecte holandès Rem Koolhaas, premi Pritzker de l’any 2000: «El fet que el 50% de la població global visqui actualment en una ciutat ha esdevingut l’excusa per ignorar el medi rural».
Enguany Arqu[in]FILM se centra en documentals d’estrena que retraten aquesta relació entre realitats rurals i urbanes, aproximant-se a figures de l’arquitectura de rellevància internacional que treballen en entorns rurals, apropant-se a processos d’urbanització de zones rurals o periurbanes, o a agents culturals el medi dels quals és l’espai natural.

 

amb la col·laboració de: