La Filmoteca de Catalunya fa balanç dels seus cinc anys al Raval

Imatge
16/02/2017

Hem rebut més de 750.000 espectadors des de l’arribada al Raval i, més de 50.000 alumnes han assistit als programes oferts pels Serveis Educatius. Entre els convidats destaquen 6 Oscars d’Hollywood i 6 Palmes d’Or de Cannes

El director de la Filmoteca de Catalunya Esteve Riambau, ha presentat en roda de premsa, aquest dijous 16 de febrer, el balanç d’aquests 5 anys de la inauguració de la seu al Raval de la Filmoteca, el 19 de febrer del 2012. Cinc anys després d’una cerimònia inaugural amb Bigas Luna i Jaime Camino com a padrins de les primeres programacions, es pot fer un balanç de la nova realitat de la Filmoteca de Catalunya en un context geogràfic, el barri del Raval de Barcelona, on s’ha integrat perfectament.

Al llarg d’aquests cinc anys la Filmoteca la tasca de la Filmoteca s’ha vist reflectida sobretot en quatre eixos: arribar al màxim d’espectadors possibles; la creació d’uns Serveis Educatius que aposten clarament per l’alfabetització audiovisual i pel futur; incrementar els fons patrimonials tant, els documentals com els fílmics;  difondre internacionalment aquest patrimoni i esdevenir un centre cultural polivalent de referència obligada tant a nivell nacional com internacional.     

Al llarg d’aquest cinc anys la Filmoteca ha rebut 750.000 espectadors, en 7.013 sessions programades, amb una mitjana de més de 100 espectadors per sessió.  I, més enllà del Raval, la Filmoteca ha desplegat una gran tasca de difusió al territori a través dels programes “Filmoteca comarques” i Sessions Filmoteca” a les quals han assistit prop de 56.000 espectadors.  

La programació de la Filmoteca, que integra el cinema clàssic i el cinema contemporani que no arriba a les pantalles comercials, i la interrelació amb altres institucions culturals i entitats de caire social han provocat un augment del públic al voltant de 145.000 espectadors anuals. La nova seu ha permès obrir una sala d’exposicions que ha acollit dotze mostres, 10 de les quals han estat de producció pròpia a partir d’uns fons documentals que avui ja són accessibles a través d’un repositori digital que ofereix 25.000 documents.  

Esteve Riambau, director de la Filmoteca, considera que “al llarg d’aquests cinc anys, la programació de la Filmoteca s’ha consolidat com a rigorosa, de qualitat i diversificada estèticament i cultural” i ha establert com a objectiu fonamental del proper any “rejovenir el públic i consolidar la dimensió de la Filmoteca com a equipament cultural responsable de la difusió de la cultura cinematogràfica en totes les seves facetes”.

Els Serveis Educatius han mobilitzat, d’altra banda, més de 50.000 alumnes que constitueixen el futur del cinema. La conservació del patrimoni fílmic, prop de 40.000 films, es garanteix, finalment, des del Centre de Conservació i Restauració de Terrassa, inaugurat el 2013 i dotat dels instruments per afrontar el repte que implica el salt tecnològic de l’analògic al digital.

El repte de la Filmoteca de Catalunya no acaba, tanmateix, amb aquest balanç globalment positiu. Assolides aquestes primeres fites, cal evolucionar cap a l’estructura d’un gran equipament cultural de caràcter nacional que garanteixi la preservació del patrimoni cinematogràfic i segueixi divulgant la cultura cinematogràfica amb uns objectius que passen per una optimització de la totalitat de l’edifici del Raval, la consolidació de la Filmoteca en la xarxa d’equipaments culturals i museístics del país, l’expansió de la seva activitat en tot el territori, la garantia de la preservació del cinema català en el context del pas de l’analògic al digital i uns més eficaços recursos de comunicació de la seva activitat.