La Filmoteca de Catalunya i la Universitat de Barcelona participen al projecte europeu I-Media-Cities

Imatge
14/12/2016
L'objactiu és crear una plataforma digital sobre cinema i ciutats

La Filmoteca de Catalunya i la Universitat de Barcelona, a través del Grup de Recerca d’Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON), participen en el projecte europeu Innovative e-environment for Research on Cities and the Media (I-Media-Cities), que consisteix a crear una plataforma digital per a la recerca sobre cinema i ciutat.

En el marc d’aquest projecte, es recopilaran centenars de pel·lícules relacionades amb alguna de les nou ciutats europees que formen part de la iniciativa: Barcelona, Brussel·les, Bolonya, Torí, Viena, Estocolm, Copenhaguen, Frankfurt i Atenes. L’objectiu és estudiar-ne la història i els canvis que han experimentat, i alhora investigar la història dels mitjans audiovisuals a través de la representació que han fet dels espais urbans.

Es treballarà amb els films perquè els investigadors i el públic en general puguin analitzar i comparar elements que van des dels professionals del cinema (productors, actors, directors) fins a localitzacions o esdeveniments socials i polítics presents a les pel·lícules. El projecte també té com a socis dos centres que en fan el desenvolupament tecnològic i un expert en oportunitats de negoci en l’entorn digital.

La primera idea d'I-Media-Cities neix de l’Associació de Cinemateques Europees (ACE). La Filmoteca de Catalunya, que n’és membre des del 1992, es va adherir al primer grup de treball que es va crear per desenvolupar un projecte que havia d’anar en la línia del programa estratègic Horitzó 2020. Les ciutats i les pel·lícules que s’hi han rodat van emergir com el nucli del projecte. Les imatges en moviment que retraten la ciutat i els seus escenaris mostren, de manera múltiple i diversa, el període en què es forgen les identitats i les històries de l’Europa actual. La plataforma digital, que està previst que comenci a funcionar el 2019, vol ser un espai de treball per a investigadors en àmbits com la sociologia, l’antropologia urbana, la planificació urbana i la història de l’arquitectura, entre d’altres.

A Barcelona, les dues institucions que participen en la iniciativa han establert unitats dedicades al projecte. Per part de la Filmoteca es tracta del Centre de Conservació i Restauració, responsable del patrimoni fílmic, i per part de la UB se n’encarrega el Grup de Recerca GRACMON. Fins ara, s’ha elaborat una metodologia de treball adaptada a la recerca sobre les imatges filmades a la ciutat de Barcelona, especialment entre el 1900 i el final de la Guerra Civil. En aquests moments s’està acabant d’establir les pel·lícules que entraran a formar part del projecte.

Entre les accions de divulgació del projecte, està previst que el tema de les ciutats filmades sigui un dels eixos, el juny del 2018, del III Congrés Internacional coupDefouet, la trobada científica de la Ruta Europea del Modernisme (Art Nouveau European Route) que es farà a Barcelona el juny de 2018 i que s'organitza conjuntament amb l’Institut del Paisatge Urbà de l’Ajuntament de Barcelona. La Filmoteca de Catalunya hi participarà amb un cicle cinematogràfic.

Institucions participants a I-Media-CitiesEls participants en el projecte són: la Filmoteca Reial de Bèlgica (entitat coordinadora); la Fundació Filmoteca de Bolonya; l’Institut de Béns Artístics, Culturals i Naturals de la Regió Emília-Romanya; el Museu Nacional del Cinema - Fundació Maria Adriana Prolo - Arxius de Cinema, Fotografia i Imatges (Torí); l’Urban Center Metropolitano (Torí); el Museu del Cinema d’Àustria; l’Institut Suec del Cinema; la Universitat d’Estocolm; l’Institut del Cinema de Dinamarca; l’Institut Alemany del Cinema; l’Arxiu de Cinema de Grècia; la Universitat d’Atenes; la Filmoteca de Catalunya - Institut Català de les Empreses Culturals, i la Universitat de Barcelona.

A més, dos centres s’encarreguen del desenvolupament tecnològic de la plataforma: el Consorci Interuniversitari Cineca i la Societat Fraunhofer per a la Promoció de la Recerca Aplicada. Finalment, la firma iMinds hi participa com a experta en oportunitats de negoci en l’entorn digital.

Unió EuropeaThis project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement N° 693559.
Aquest projecte ha rebut finançament del Programa de Recerca i Innovació HOrizon 2020 de la Unió Europa d'acord amb l'acord de subvenció Nª 693559.