La Filmoteca de Catalunya present al festival Il Cinema Ritrovato de Bolonya

Imatge
19/06/2019

En la 33a edició del festival italià, la Filmoteca de Catalunya presentarà el film marroquí ‘De quelques évènements sans signification’ (1974) i optarà als prestigiosos premis a les millors edicions videogràfiques de l’any amb el digipak de "Vida en sombras".

Un any més la Filmoteca de Catalunya participa al festival Il Cinema Ritrovato, organitzat per la Cinemateca de Bolonya, la cita anual que reuneix el bo i millor del treball dels arxius fílmics d’arreu del món.

 

La restauració de  Quelques évènements sans signification

En la 33a edició, que se celebrarà del 22 al 30 de juny, la Filmoteca hi presentarà la versió recuperada pel Centre de Conservació i Restauració de Terrasa de De quelques évènements sans signification, un film col·lectiu de compromís polític dirigit per Mostafa Derkaoui i filmat a Marroc l’any 1974. La restauració de la pel·lícula va tenir la seva presentació mundial el febrer passat a la secció Archival Constellations del Forum del Festival Berlín, i també s’ha pogut veure al Festival de Tànger. A Bolonya es projectarà dissabte 22 de juny a les 16.15 hores a la Sala Scorsese.

El film, amb un joc entre la ficció i la realitat, reflexiona sobre el paper del cinema i dels artistes en un període d’opressió política al Marroc. Mostra una Casablanca popular, amb espais, converses i personatges que s’allunyen de la imatge turística oficial de ciutat entre la tradició i la modernitat. Un cop acabat el rodatge l’any 1974, els negatius en 16 mm s’envien als laboratoris Fotofilm de Madrid per al seu revelat i després als laboratoris de Barcelona que és on s’inflaven els negatius de 16 mm a 35 mm, per obtenir una còpia estàndard destinada a un festival celebrat a París el novembre de 1975. Aquesta va ser l’única projecció pública del film, ja que immediatament la censura marroquina va prohibir la seva exhibició i exportació.

L’any 2016, Léa Morin, historiadora i investigadora del cinema marroquí i fundadora de l’Atelier de l’Observatoire (Art et Recherche) de Casablanca, segueix el rastre dels materials fins als laboratoris Fotofilm i, gràcies a un altre laboratori, contacta amb la Filmoteca de Catalunya. La casualitat va voler que coincidís amb el trasllat dels materials al nou Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya a Terrassa.

L’estiu del 2017 se signa un conveni de col·laboració entre Mostafa Derkaoui i la Filmoteca de Catalunya per a la restauració digital 4K de De quelques évènements sans signification. L’escanejat, la restauració de lesions i la correcció del so i color es porta a terme l’any 2018 per l’equip del 2CR i els col·laboradors externs Ferran Alberich i Manel Almiñana. Una restauració feta conjuntament amb l’Atelier de l’Observatoire (Art et Recherche) de Casablanca i la complicitat i supervisió de Mostafa i Abdelkrim Derkaoui, director i director de fotografia de la pel·lícula respectivament.

D’altra banda, la Filmoteca de Catalunya ha estat seleccionada entre els finalistes als prestigiosos premis que des de fa quinze anys reconeixen les millors edicions en DVD de films que tinguin com a mínim 30 anys d’antiguitat. Organitzats per la Cinemateca de Bolonya i la Mostra Internazionale del Cinema Libero en el marc del festival Il Cinema Ritrovato, aquests guardons han inclòs entre la trentena de finalistes d’enguany Vida en sombras, de Llorenç Llobet Gràcia, editada per la Filmoteca en col·laboració amb Intermedio.

 

Vida en sombras, finalista als millors DVDs de l'any

L’edició de Vida en sombras consta de tres discs que recullen la totalitat dels films conservats del cineasta: el llargmetratge Vida en sombras (1948), i 22 curtmetratges amateurs en 9,5mm i 16mm rodats entre 1926 i 1954. També inclou una versió inèdita de Vida en sombras, set minuts més llarga, que correspon al muntatge previ a la censura i que s’ha pogut restablir gràcies als talls en 35mm dipositats per Miquel Porter i Moix a la Filmoteca de Catalunya. El pack també incorpora el documental Bajo el signo de las sombras, dirigit per Ferran Alberich, responsable de la restauració.

Acompanyen els films textos de Daniel Sánchez Salas, Ferran Alberich i Esteve Riambau, que celebren i ens apropen a la figura i l’obra del cineasta. El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de Filmoteca Española, la família Tresserra i l’ajuda i complicitat de les filles del cineasta: Antònia i Beatriu Llobet Sans.