Repassem la història de "Can Pistoles” a través de les seves façanes

Imatge
30/09/2016
'Les façanes de Can Pistoles (Cinema Capitol, 1926-1989) s'ianugura el proper 4 d'octubre

El 4 d’octubre, la Filmoteca de Catalunya inaugura l’exposició 'Les façanes de "Can Pistoles" (Cinema Capitol, 1926-1989)', que es podrà veure del 5 d’octubre de 2016 al 5 de febrer de 2017 a la sala d’exposicions de la Filmoteca.

L’exposició Les façanes de "Can Pistoles" (Cinema Capitol, 1926-1989) rememora les artístiques façanes que durant més de sis dècades -entre 1926 i 1989- van anunciar les estrenes setmanals de l’antic Cinema Capítol, al número 138 de la Rambla de Canaletes. El cinema, que va néixer amb la intenció d’exhibir superproduccions de l’època, amb el temps es va anar especialitzant en pel·lícules d’acció, westerns, cinema negre, terror i aventures, i en films protagonitzats per pistolers, gàngsters o policies. Aquesta especialització va fer que els barcelonins el coneguessin amb el sobrenom de “Can Pistoles”, “Can Pistola” o “Ca’n Pistola”. El frontis del local lluïa cada setmana una decoració diferent que va fer famós al local i va ajudar a incrementar l’èxit de la sala.

Una façana de 'Can Pistoles"Les façanes de "Can Pistoles", exposició de producció pròpia comissariada per Núria Expósito a partir de material conservat a  la Filmoteca de Catalunya, així com de peces provinents de col·leccions particulars, repassa la història d’aquest local a través de les seves façanes i ret homenatge a les persones que van donar una nova dimensió i visió publicitària a la ciutat: l’empresari Antoni Solé, al capdavant del local, i els artistes Antoni Clavé, Fernando Piñana i Àngel Camacho (pare i fills), autors de les grans creacions a la façana de l’edifici de Rambla de Canaletes número 138.

L'acte d'inauguració de l'exposició està previst per dimarts, 4 d'octubre a les 19.00 h, en un acte que comptarà amb la presència del periodista, assagista i cronista de la ciutat Lluís Permanyer, la comissària de la mostra, Núria Expósito, i el director de la Filmoteca, Esteve Riambau.

Després d'una primera visita a l'exposició, a les 20.00 h els assistents podran dirigir-se a la sala Chomón, on es pronunciaran els parlaments d'inauguració i es projectarà una doble sessió. En primer lloc es projectarà el documental Les façanes del Capitol: el cine d'una altra època, de La Casa de Kuleshov, un film fet per a l'exposició que recull testimonis de diverses personalitats vinculades a la història d'aquest emblemàtic cinema barceloní i, a partir de les 21.00 h, els assistents podran gaudir de "G" Men / G men contra el imperio del crimen, un film de 1935 de de William Keighley que es va estrenar a Can Pistoles.