La Filmoteca estrena 'A Yihad for Love' en una sessió especial inclosa dins el projecte 'TransRaval'

Imatge
13/07/2015
Dijous 16 de juliol a les 20.00 h, en col·laboració amb Arts Santa Mònica i Idensitat

Dijous 16 de juliol, a les 20.00 h, la Filmoteca acull l'estrena al nostre país del documental 'A Yihad for Love' ((Parvez Sharma, 2007), un film sobre l'Islam i l'homosexualitat. La projecció forma part dels projecte Translocacions, coorganitzat per Arts Santa Mònica i Idensitat.

Translocacions és una iniciativa conjunta d'Arts Santa Mònica i del projecte Idensitat que, a través de microintervencions i projectes de producció als barris del Raval i el Gòtic, pretén reflexionar sobre els fluxes de la mobilitat contemporània i els seus efectes en el context local. La iniciativa pretén, des d'una mirada crítica, generar processos de treball vinculats a persones o col·lectius d'aquests barris que incideixin directament en l'espai públic.

Una de les microintervencions seleccionades per al projecte Translocacions és justament TransRaval, de Brigitte Vasallo i Pol Galofré. TransRaval és una proposta de reflexió sobre les identitats binàries més enllà de la corporalitat i la dimensió sexe-gènere, per aplicar una mirada trans no-binària als espais públics. Vasallo i Galofré pretenen creuar, a través de diverses activitats -que inclouen projeccions, debats i xerrades, entre d'altres- i d'un dispositiu de comunicació distribuït pel barri del Raval, dos conceptes: la islamofòbia i la lgbtiq-fòbia. El seu projecte examina la construcció racista que porta a afirmar que l’alteritat racial és heterosexual, i l’alteritat sexual és blanca.

A Yihad for LoveDes d'aquest punt de vista, el film A Yihad for Love -que s'estrenarà a la Filmoteca el proper dijous 16 de juliol, a les 20.00 h- serveix per desmentir absolutament aquesta idea, i per reivindicar els esforços de sensibilització i d’exegesi que diversos col·lectius estan fent per poder viure en plenitud la seva dimensió espiritual i la seva identitat de gènere i orientació sexual. A Yihad for Love és el primer llargmetratge documental que explora els complexos espais d'intersecció entre l'Islam i l'homosexualitat, i ho fa a través d'un viatge que ens porta a països tant diferents com l'ïndia, el Paquistan, l'Iran, Turquia, Egipte, Sud Àfrica i França. Malgrat que Parvez Sharma mostra un respecte absolut per l'Islam i les creences dels personatges que hi apareixen, el documental no s'ha lliurat de la polèmica i les amenaces.

Presentaran la sessió de dijous 16 a les 20.00 h els dos responsables del projecte TransRaval, Brigitte Vasallo i Pol Galofré, i Ludovic-Mohamed Zahed, un doctor, teòleg i imam obertament homosexual, fundador de la primera mesquita inclusiva a França i autor del llibre L'alcorà i la carn.
 

Els autors del projecte TransRaval

Brigitte Vasallo es defineix com a "escriptora a batzegades i periodista a estones', però a banda d'aquestes activitats també és mediadora intercultural i activista del poliamor i de les relacions afecives alternatives. Espectialista en el món àrab, ha treballat a fons temes com la islamofòbia, així com qüestions relacionades amb la identitat de gènere i sexual. Membre de Colectivo Cautivo i Red Musulmanas, és autora de la novel·la Porno Burka (2013) i col·labora habitualment amb mitjans de comunicació com eldiario.es, El País, Diagonal, Pikara Magazine i Batonga!, entre d'altres. A banda, ha participat com a ponent a les jornades Remapping Europe (Sevilla, 2013), Amors subversius (Barcelona, 2013), i a les Jornades Transfeministes de la Universitat de Murcia (2014), entre d'altres.

Pol Galofre és realitzador de documentals i sonidista. Llicenciat a l'ESCAC, ha participat en diversos rodatges de documentals. Des del 2006 també és un dels activistes més actius en favor de la visibilitat transexual, transgènere i intersex, i ha format part de diversos col·lectius tant trans com LGTB. Actualment coordina, juntament amb Miquel Missé, el proyecto Cultura Trans.
 

L'imam i doctor Ludovic-Mohamed Zahed

Ludovic-Mohamed Zahed (Alger, 1977) és un teòleg i imam obertament homosexual, fundador de la primera mesquita inclusiva de França, lloc d’acollida de les comunitats LGTBI musulmanes. Alhora, Zahed també és un dels personatges més influents a nivell internacional en quant a islam progressista i inclusiu, i un referent de les comunitats LGTBI musulmanes d’arreu del món.

Ludovic-Mohamed ZahedZahed, el primer muslumà francès casat amb un altre home, es defineix a ell mateix com una persona d'identitats múltiples que es troben "en la intersecció d'algunes representacions que socialment mai no s'haurien de creuar: homosexual, musulmà, àrab i seropositiu". El 2010, va fundar una associació d'homosexuals musulmans de França en 2010, i el 2012 va obrir la primera "mesquita inclusiva" a París, amb una sala de pregària oberta a tothom proporcionada per un amic budista.

Llicenciat en antropologia i doctorat amb una tesi titulada Les minorités sexuelles à l’avant-garde des mutations du rapport à l’islam de France (Les minories sexuals a l’avantguarda de les de les relacions de l’Islam de França), Zahed defensa que l'Alcorà no és ni homòfob ni misògin, i deplora el patriarcat, el masclisme i la invisibilitat de les dones. Lluita per un Islam que accepti la blasfèmia i la crítica i que accepti totes les persones que hi creguin al marge de la seva identitat sexual. És autor del llibre L'Alcorà i la carn.