La Filmoteca participa al programa ‘Apadrina el teu equipament’ amb vuit equipaments culturals més

Imatge
09/03/2017
El programa, que teixeix xarxes de proximitat entre institucions culturals i centres educatius del Raval, arriba a la seva quarta edició

Al barri barceloní del Raval, on s’ubica una de les dues seus de la Filmoteca de Catalunya, des de fa quatre anys la frontera entre la cultura i les escoles és cada cop més difusa. El programa ‘Apadrina el teu equipament’, en el qual la Filmoteca participa amb nou equipaments culturals més, ha permès en aquest temps que més de 3.000 alumnes de 2 a 17 anys, d’un total de tretze centres educatius del barri, coneguessin l’oferta cultural del seu entorn immediat d’una manera singular, des de dins.

Ara, el programa Apadrina el teu equipament arriba a la seva sisena edició avalat per l’èxit de les edicions anteriors, que han convertit el programa en una experiència pionera d’innovació pedagògica a la ciutat. La iniciativa, coordinada per la Fundació Tot Raval i emmarcada dins el Pla d’Educació del Districte de Ciutat Vella, ha generat fins al moment actual una quarantena d’apadrinaments, concretats en propostes formatives generades conjuntament entre els centres educatius i els equipaments culturals i adaptades a les necessitats de cadascun dels nivells educatius. Aquestes propostes es desenvolupen al llarg de tot el curs acadèmic i s’integren al currículum acadèmic del centre. Una incardinació entre cultura i escola que permet teixir barri i que proporciona a infants i joves del Raval i a les seves famílies l’oportunitat de conèixer de primera mà els equipaments del barri, que alhora compleixen així una de les seves missions.

Apadrina el teu equipament from Tot Raval on Vimeo.

La Filmoteca participa a Apadrina el teu equipament des de la seva primera edició, el 2013. Aquell any, des de la Filmoteca es va col·laborar amb l’Institut Milà i Fontanals –amb qui es van fer una sèrie de cinefòrums a partir de fragments cinematogràfics- i amb l’INS Miquel Tarradell, un grup d’estudiants del qual van participar en el projecte internacional Capturing Identities. En aquella primera edició del programa també es va treballar amb l’Escola Drassanes, un centre en què l’Audiovisual té una forta presència, a través d’un itinerari de visites al llarg de les quals els alumnes de l’escola van poder descobrir les funcions i els diversos oficis que es desenvolupen en una Filmoteca.

En els cursos posteriors, Apadrina el teu equipament ha acollit a la Filmoteca els instituts Miquel Tarradell, Milà i Fontanals i l’Escola Drassanes. En aquests cursos s’han dut a terme projectes com el que duen a terme els i les estudiants del Cicle Formatiu de Grau Mitjà en Atenció i Suport Psicosocial de l’Institut Miquel Tarradell, que cada curs preparen, en col·laboració amb els Serveis Educatius de la Filmoteca, una visita guiada a la institució amb col·lectius en situació de dependència.Una col·laboració els fruits de la qual Úrsula Soms, una de les responsables dels apadrinaments a l’Institut,  ha qualificat de “meravellosos tant per a l’alumnat com per a les veïnes i veïns en situació de dependència que, en el 95% dels casos, no havien trepitjat mai els equipaments culturals que tenen a prop de casa”.

En aquest curs 2018-2019,la Filmoteca torna a acollir Apadrinaments de l’Institut Miquel Tarradell i de l’Escola Drassanes, i incorpora l’escola Collaso i Gil al projecte.

Amb aquest apadrinament, la Filmoteca, com la resta d’institucions participants en el projecte (CCCB, CSIC-IMF, Fundació Joan Brossa, Gran Teatre del Liceu, MACBA, Museu Marítim de Barcelona, Memorial Democràtic i Palau Güell.) fan posible una interessantísima triangulació entre el centre, els educadors de les escoles i instituts participants i les famílies dels infants i els joves, una relació que fa real el dret a la cultura i que constitueix una veritable eina de cohesió social al barri del Raval.