La Filmoteca participa en un col·loqui internacional sobre patrimoni cinematogràfic a Alger

Imatge
11/10/2017
El simposi compta amb la participació de nombrosos experts internacionals

El 14 i el 15 d’octubre, la Filmoteca de Catalunya participa en el col·loqui internacional “La mémoire des films: préserver le patrimoine cinématographique” que se celebra, organitzat pel Ministeri de Cultura algerià, la Cinemateca algeriana i el Centre Nacional de la Cinematografia i l’Audiovisual del país, a la Biblioteca Nacional de la capital algeriana.

El col·loqui, que comptarà amb diverses conferències i tallers, així com amb la projecció del film restaurat Tahia ya Didou (Mohamed Zinet, 1971), té com a objectiu posar en comú els darrers avenços en la preservació dels materials fílmics a diversos arxius fílmics internacionals, alhora que debatre l’estat de la qüestió en relació a la conservació de la memòria fílmica dels països africans. Entre d’altres, es tractaran temes com el salt de la conservació analògica a digital, la salvaguarda i difusió del patrimoni cinematogràfic mundial, les accions de formació del personal especialitzat en la restauració i preservació dels materials cinematogràfics i audiovisuals i els reptes a què fan front els arxius d’arreu del món. A banda, la trobada servirà per discutir les possibles vies de col·laboració entre les filmoteques europees i africanes i el desenvolupament del projecte ‘The African Film Heritage’, de conservació del patrimoni fílmic africà, dins la iniciativa global World Cinema Project.

La Filmoteca de Catalunya ha estat convidada al Congrés per explicar la seva experiència en aspectes tècnics relatius a la conservació dels films dipositats al seu Centre de Conservació i Restauració. Diumenge 15 d’octubre, el director de la institució, Esteve Riambau, participarà en una sessió dedicada a la identificació, documentació i restauració de materials fílmics amb una ponència sobre la política de conservació i restauració de la Filmoteca. En la mateixa sessió també participaran representants de les cinemateques del Líban, de Tànger i de l’Iran.

El col·loqui a Alger també facilita la trobada entre filmoteques, un lligam essencial per a l’intercanvi d’experiències i l’avenç en les polítiques relatives a la conservació de materials audiovisuals; entre d’altres, d’Europa hi participaran representants de la Cinemateca Suïssa, de la Cinemateca de Bolonya, de la Cinemateca de Portugal, del CNC – Centre National du cinema et de l’image animée i de l’Institut Nacional de l’Audiovisual francès i de la Cinemateca Reial de Bèlgica. També hi seran presents les ja esmentades cinemateques iraniana, libanesa i tangerina, a banda de la Cinemateca egípcia. Per part de la FIAF, la Federació Internacional d’Arxius Fílmics, participaran a la trobada el President Fréderic Maire –alhora director de la cinemateca suïssa- i l’administrador Christophe Dupin. Per últim, el col·loqui també convoca a Alger diversos productors i cineastes independents, així com historiadors del cinema, representants de televisions i el Secretari Regional de la Federació Panafricana de Cineastes, Aboubakar Sanoco.