La Filmoteca porta el cinema experimental català dels anys 60 i 70 al prestigiós Festival de Curtmetratges d'Oberhausen

Imatge
04/05/2018
Dilluns 7 de maig, amb una presentació a càrrec d'Esteve Riambau

El Festival Internacional de Curtmetratges d'Oberhausen és un dels més antics -enguany arriba a la 64a edició- i més prestigiosos del món, a banda de ser un referent en l'àrea europea. El certamen és el bressol del manifest Oberhausen, signat el 28 de febrer de 1962 per 26 cineastes de l'Alemanya occidental i que va ser la llavor principal del Nou Cinema Alemany.

Enguany, la Filmoteca de Catalunya ha estat un dels quatre arxius cinematogràfics convidats a presentar un programa en el festival, que se celebra entre el 3 i el 8 de maig a la ciutat alemanya que dóna nom a la trobada.

A Oberhausen, la Filmoteca presenta una selecció de films experimentals de l'Escola de Barcelona i la transició, rodats entre 1966 i 1979 per Ricardo Bofill, Carles Duran, Antoni Padrós, Carles Santos i Benet Rossell i Antoni Miralda. El programa, que es podrà veure a les 18.00 h de dilluns 7 de maig al Lichtburg Filmpalast amb una presentació del director de la Filmoteca, Esteve Riambau, ofereix una ocasió única de presentar aquests materials preservats al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca als més de 1100 professionals acreditats al festival cada any. 

La, Re, Mi, La (Carles Santos, 1979)Les pel·lícules que es projectaran en aquesta sessió dedicada a la Filmoteca són: Circles (Ricardo Bofill Levi, 1966), BiBiCi Story (Carles Durán, 1969); Ice Cream (Antoni Padrós, 1970); Miserere (Benet Rossell, Antoni Miralda, 1979) i La, Re, Mi, La / A, D, E, A, (Carles Santos, 1979). El programa re´corre, així, deu anys de la història del cinema de Catalunya, uns anys marcats per l'eclosió de les llibertats a nivell social i pel sorgiment de noves formes de fer cinema, radicalment enfrotades als sistemes de producció i distribució tradicionals.

La projecció d'aquest programa s'inclou en la secció "Archives" del festival d'Oberhausen, que va néixer l'any 2013 per reivindicar la importància de la conservació i la restauració de films experimentals. Cada any, un jurat d'experts convida filmoteques i arxius fílmics a presentar projectes i programes que s'ajustin a les característiques del festival. Enguany, la Filmoteca de Catalunya i els films que es projectaran s'afegeixen a una llista de la qual formen part filmoteques com l'Academy Film Archive (Los Angeles), el British Film Institute, la Cinémathèque Française, l'Eye Film Institute Amsterdam, el National Film Center de Tòquio, l'Slovenska Kinoteka o l'Austrian Film Museum. Aquest 2018, a banda de la Filmoteca de Catalunya també presentaran programes l'ACC Film and Video Archive de Corea, la Cinémathèque de la Ville de Luxembourg / Centre National de l'Audiovisuel, i l'Slovak Film Institute.