La Filmoteca crida a la participació per transcriure un miler de cartelleres de cinema a través de la iniciativa Transcriu-me!!

Imatge
02/11/2014

La teva col·laboració en la transcripció d’un miler de cartelleres cinematogràfiques ens ajudarà a mantenir viu el nostre patrimoni documental del segle XX.

Un miler de cartelleres cinematogràfiques de començament de segle XX, procedents del fons patrimonial de la Filmoteca de Catalunya, han estat digitalitzades i es troben a Internet per mitjà de la plataforma Memòria Digital de Catalunya. Es tracta d’una col·lecció única a Europa, de 1.054 cartelleres (1902-1930) utilitzades a cinemes de Manresa, Barcelona i altres ciutats catalanes, i que serveixen per difondre la història cinematogràfica local de Catalunya.

A través del crowdsourcing, o participació ciutadana en línia, volem aconseguir la transcripció del miler de cartelleres amb informació molt valuosa sobre la programació cinematogràfica a les sales catalanes d’inicis del segle XX.

La iniciativa rep el nom de Transcriu-me!! i  és una proposta de col·laboració adreçada als investigadors i ciutadans en general, que vol millorar l’accés als continguts digitals dels fons de la Filmoteca de Catalunya gràcies a la complicitat entre les institucions i la societat. El projecte és fruit de la col·laboració amb la Biblioteca de Catalunya i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya.

Les cartelleres eren l’element publicitari cinematogràfic més important en els inicis del segle XX. Malgrat que la col·lecció no sol incorporar imatges de les pel·lícules, sí és possible admirar-ne les capçaleres pertanyents, entre d’altres, al "Cinematógrafo Moderno", "Cine Principal” i “Cine Teatro Nuevo” (Manresa),  “Olympia”, “Tívoli”, “Adriano” (Barcelona), així com a sales de Monistrol de Montserrat, Caldes de Malavella o Montcada, entre d’altres municipis.

La variada tipografia és un element diferenciador d’aquest patrimoni documental. Pel que fa al contingut, i al contrari que en les programacions actuals, cada entrada a una sessió cinematogràfica de començament del segle passat incorporava diverses pel·lícules, que permetien gaudir de l’espectacle durant quatre o cinc hores seguides. A més de cinema, es programen documentals sobre altres països, combats de boxa, carreres de cotxes, desfilades de models, o curses de braus. La majoria de cartelleres són en llengua castellana, però una selecció narra la programació en el català prenormatiu de l’època.

Transcriu-me!! permetrà que les transcripcions acabades s’incorporin periòdicament a les digitalitzacions de les cartelleres; d’aquesta manera, els documents es podran cercar per qualsevol paraula del text, fet que millorarà l’accés a la documentació, facilitarà el descobriment dels documents i contribuirà a fer conèixer el patrimoni del país.

Us convidem a col·laborar en el projecte de transcripció de les cartelleres cinematogràfiques, amb el repte de completar la transcripció en un període màxim de sis mesos.