Reivindiquem la trajectòria de Lluís Miñarro, productor d’un cinema d’autor agosarat

Imatge
30/09/2016
La retrospectiva recorre la seva filmografia com a director i productor, més reconeguda fora que dins de les nostres fronteres

La Filmoteca de Catalunya presenta, el dimecres 5 d’octubre, el cicle "Lluís Miñarro, cineasta", un homenatge a la figura i a la trajectòria d’aquest agitador cultural barceloní, conegut sobretot per la seva tasca com a productor a través de l’empresa Eddie Saeta.

No obstant això, Miñarro ha estat també guionista i director de films i d’altres productes audiovisuals com videoclips o spots televisius, sempre amb un estil genuí i el risc com a ingredient principal de les seves creacions. La retrospectiva que li dediquem, que hem titulat Lluís Miñarro, cineasta, inclou, durant el mes d’octubre, quinze films, que inclouen alguns que Miñarro ha produït o dirigit i d’altres que ha triat per la influència cinematogràfica que han exercit sobre ell. El mes de novembre estan previstes tres pel·lícules més que completaran la retrospectiva.Totes les sessions comptaran amb una presentació del propi Lluís Miñarro, alguns cops acompanyat de cineastes que ha produït o de tècnics amb qui ha col·laborat.
 

Lluís Miñarro, una vida dedicada al cinema

Lluís MIñarro durant el rodatge d'Stella Cadente (2013)Lluís Miñarro (Barcelona, 1949), actiu cineclubista durant la seva joventut -va fundar el Cine Club Arts, entre d’altres- i crític a les revistes Dirigido por... i Destino, va formar-se acadèmicament en Publicitat, sector al qual va dedicar-se llargament com a creatiu i director de comptes per a reconegudes empreses multinacionals. També va dirigir spots per a importants marques, videoclips per a diversos músics espanyols, i va iniciar-se en la creació literària.

Aquesta vasta experiència el va avalar a l’hora de fundar, l’any 1989, Eddie Saeta, la productora que el duria a convertir-se en un nom important del panorama cinematogràfic català i espanyol, aconseguint presència i reconeixement en festivals internacionals i arribant a obtenir la Palma d’Or a Cannes amb Oncle Boonmee... (2010). La productora dels dos cors travessats per una fletxa ha impulsat i difós les obres de directors amb una mirada personal com Naomi Kawase, Apichatpong Weerasenthakul, Manoel de Oliveira, Lisandro Alonso, Isabel Coixet, Marc Recha, José Luis Guerín, Javier Rebollo o Albert Serra. Un atreviment que no ha pogut fer front a les retallades i no ha comptat amb el suport de les institucions ni d’un sistema d’exhibició conservador, forçant així, l’any 2015, el tancament d’una de les productores més compromeses amb el cinema d’autor a l’Estat però que sempre va ser més reconeguda fora que dins de les seves fronteres.

El nostre homenatge al Miñarro creador s’obre el dimecres 5 d’octubre, a les 20.00 h. La sessió s'obrirà amb un diàleg entre el productor i Esteve Riambau, director de la Filmoteca, i seguidament projectarem una sessió doble: el curtmetratge Escudella (2015), una versió protagonitzada per Rosa Novell d’un relat macabre dels germans Grimm, i el documental Familystrip (2010), un homenatge de Miñarro als seus pares a través d’un recorregut per la seva història, que és la de tanta altra gent que va viure la guerra i la post-guerra espanyola.

Stella cadente (Lluís MIñarro, 2013)L’endemà Miñarro tornarà a la Filmoteca per presentar Deutschland im Jahre Null / Germania anno zeroAlemania, año cero (1947) i explicar-nos com aquest film va despertar en ell la passió pel cinema. El director i productor també ens parlarà de Les mains vides / Les mans buides (2003), el quart llargmetratge de Marc Recha (el divendres 7 d'octubre a les 19.00 h) i, el dissabte 8 d'octubre, Stella Cadente (2013), el seu debut en un llarg de ficció, que aborda poèticament una període de la història d’Espanya força desconeguda, el regnat convuls d’Amadeu de Savoia en una conjuntura d’inestabilitat similar a l’actual. En aquesta sessió, després que els espectadors vegin la pel·lícula, Miñarro explicarà i analitzarà el simbolismes de certes escenes i aspectes desconeguts del rodatge.
 

La tasca com a productor

Com a productor, LLuís Miñarro també va col·laborar amb José Luis Guerín per a la producció d’En la ciudad de Sylvia (2007), un film sobre la recerca obsessiva d’una dona, ofert a l’espectador com una experiència estètica i captivadora. Aquest va ser el primer de tres films -un dels quals dirigit per Manoel de Oliveira i l’altre, la comèdia dramàtica sobre la incomunicació Medianeras (2011), que també projectem- que Miñarro va produir amb Pilar López de Ayala com a protagonista. A la sessió del dia 11 d’octubre (18.30 h), els espectadors rebran una sorpresa gentilesa de Miñarro.

Loong Boonmee raleuk chat (Apichatpong Weerasethakul, 2010)Aquell mateix dimarts 11 d'octubre a les 18.30 h, amb el film Aita (2009) i la presència del seu director José María de Orbe acompanyant Miñarro, assistirem a una lliçó magistral de l’ús de la llum i la foscor.

El moment culminant per a la productora de Lluís Miñarro, Eddie Saeta, quant a reconeixement internacional va arribar amb la Palma d’Or a Cannes que va obtenir el film d'Apichatpong  Weerasethakul Loong Boonmee raleuk chat Uncle Boonmee recuerda sus vidas pasadas (2010), que amb la seva aura misteriosa i abstracta, i gràcies a una posada en escena hipnòtica, obliga l’espectador a aguditzar la imaginació i reflexionar sobre la reencarnació, la infantesa, la innocència o el fort vincle entre l’home i la natura. Aquest últim tema, un dels que més interessen Miñarro, és un dels pilars del film de Naomi Kawase Futatsume no mado Aguas tranquilas, juntament amb la transmissió entre generacions i l’espiritualitat, qüestions per les quals Miñarro aposta recurrentment a les seves produccions. 

Altres títols prevists durant el mes d'octubre són The River -el film de Jean Renoir que presentarà Lluís Miñarro-, El muerto y ser feliz (Javier Rebollo, 2011), que el productor també presentarà el dimarts 18 d'octubre a les 20.00 h, El somni, amb una introducció del seu director, Chistophe Farnarier el dimarts 25 d'octubre i Finisterrae i La jungla interior (en una doble sessió prevista per al 26 d'octubre).

Al novembre es projectaran, amb presentacions en vídeo de Lluís Miñarro, els films O estranho caso de Angelica i Honor de cavalleria. Finalment, el dimecres 2 de novembre un lama budista Jinpa Gyamtso serà l'encarregat de parlar-nos de Blow Horn.

Els títols, dies i horaris del films del cicle són els següents:

Pel·lícula

Dates projecció

Presentacions

Escudella
Lluís Miñarro, 2015.
Familystrip
Lluís Miñarro, 2010.

Dc. 5 octubre / 20.00 hSala Chomón

Diàleg entre
Lluís Miñarro i
Esteve Riambau.

Deutschland im Jahre Null / Germania anno zero
Alemania, año cero
Roberto Rossellini, 1947.

Dj. 6 octubre / 21.30 h*
Sala Laya
Diumenge 9 / 19.00 h
Sala Chomón

* Presentació a càrrec de Lluís Miñarro.

Les mains vides
Les mans buides
Marc Recha, 2003.

Dv. 7 octubre / 19.00 h
Sala Laya

Presentació a càrrec de
Lluís Miñarro i
Marc Recha.

Stella Cadente
Lluís Miñarro, 2013.

Ds. 8 octubre / 19.00 h
Sala Laya

Després de la projecció de la pel·lícula, Lluís Miñarro compartirà amb els espectadors la seva anàlisi d’algunes seqüències i d’aspectes desconeguts del film.

Medianeras
Gustavo Taretto, 2011.

Dg. 9 octubre/ 16.30 h
Sala Laya

 

En la ciudad de Sylvia
José Luis Guerin, 2007.

Dt. 11 octubre / 18.30 h
Sala Laya

Presentació a càrrec de Lluís Miñarro i Núria Esquerra.

Aita
José María de Orbe, 2009.

Dt. 11 octubre / 21.30 h
Sala Laya

Presentació a càrrec de
Lluís Miñarro i
José María de Orbe.

The River
El río
Jean Renoir, 1950.

Dc. 12 octubre / 20.00 h*
Sala Chomón
Dg. 16 octubre / 21.30 h
Sala Chomón

* Presentació a càrrec de
Lluís Miñarro.

Loong Boonmee raleuk chat
Uncle Boonmee recuerda sus vidas pasadas
Apichatpong Weerasethakul 2010.

Dj. 13 octubre / 18.30 h*
Sala Laya
Dv. 21 octubre / 21.30 h

Sala Laya

* Presentació a càrrec de
Lluís Miñarro i
Cloe Masotta
.

El muerto y ser feliz
Javier Rebollo, 2011.

Dt. 18 octubre / 20.00 h
Sala Chomón

Presentació a càrrec de
Lluís Miñarro.

El somni
Christophe Farnarier, 2008.

Dt. 25 octubre / 21.30 h
Sala Laya

Presentació a càrrec de Christophe Farnarier.

Finisterrae
Sergio Caballero, 2010.
La jungla interior
Juan Barrero, 2013.

Dc. 26 octubre / 20.00 h
Sala Chomón

 

Futatsume no mado
Aguas tranquilas
Naomi Kawase, 2014.

Dv. 28 octubre / 17.00 h
Sala Chomón
Ds. 29 octubre / 21.30 h
Sala Laya

Presentació a càrrec de
Lluís Miñarro (en vídeo).

O estranho caso de Angélica
L’estrany cas d’Angèlica
Manoel de Oliveira, 2010.

Dt. 1 novembre / 21.30 h
Sala Laya

Presentació a càrrec de
Lluís Miñarro (en vídeo).

Blow Horn
Lluís Miñarro, 2009.

Dc. 2 novembre /  21.30 h
Sala Laya

Presentació a càrrec del
lama Jinpa Gyamtso.

Honor de cavalleria
Albert Serra, 2016.

Dc. 16 novembre / 18.30 h
Sala Laya

Presentació a càrrec de
Lluís Miñarro (en vídeo).