La Filmoteca revisa, en una col·laboració amb el MACBA, la cara oculta de la Transició

Imatge
21/02/2017
Un cicle que complementa l’exposició "Gelatina dura: històries escamotejades" del museu barceloní

Del 23 de febrer al 30 de març, programem un cicle que, sota el títol 'Gelatina dura: la cara oculta de la Transició' complementa l’exposició 'Gelatina dura: històries escamotejades dels 80', que el MACBA acull fins al 19 de març i que qüestiona les polítiques culturals de la Transició.

L’exposició parteix de la idea que en la reinstauració de la democràcia es va evitar l’anàlisi política i social del passat més recent en pro de la consolidació d’una mirada de futur. Una Transició, per molts sectors, amb grans llacunes i opacitat, i que va comportar costos al país que encara avui són silenciats i omesos. Tant l’exposició al MACBA com les sessions que proposem reivindiquen el dret a la memòria històrica i a abordar, des de diverses perspectives, què va suposar per al país el pas de la dictadura a una monarquia parlamentària, així com la influència que aquell període històric ha exercit fins al moment actual. 

L’ús de la cultura per part del poder també ha patit una evolució: de la manca absoluta d’institucions culturals a la instrumentalització per mostrar un país obert, actiu i renovat, i a la creació de beques artístiques, equipaments i festivals amb un objectiu transformador. 

Al llarg del cicle es presenten diverses ficcions que rescaten un esperit dels vuitanta que val la pena rellegir a la llum del present. Pel·lícules de l’abans i el després d’aquell «Quieto todo el mundo» que va paralitzar bona part de les activitats que van agitar l’ara tan qüestionada Transició i que en recullen aspectes fonamentals: de les sexualitats dissidents als tabús del que no podia ser dit; de l’èxtasi dels psicotròpics al rigor de la sobredosi; del poder de la imatge com a droga per escapar d’una realitat que va canviar abruptament i que va dislocar l’ordre establert i va esquerdar un munt de subjectivitats a les lluites obreres. Unes ficcions de tanta actualitat com algunes frases que diuen els personatges del film de Paulino Viota inclòs en el cicle: «Con esta historia de la crisis el director se está haciendo el remolón, hay que espabilarle como sea», una raresa en el cinema espanyol contemporani que s’introdueix en una visió de l’interior de la fàbrica i les lluites obreres, tan exemptes en la ficció dominant hollywoodenca.

Al costat del film de Paulino Viota, els estralls de les drogues de la Movida a Arrebato; els discursos d’Ocaña sobre l’inadequat a Manderley com a homosexualitat que es resistia a ser normalitzada; la realitat d’un congrés atrapat en la rigidesa benpensant i caduca a El diputado; o les il·lusions d’una progressia despreocupada a Tigres de papel. Pel·lícules d’època, però també pel·lícules que des del present revisen aquell temps com les de Luis López Carrasco i Chema de la Peña, maneres de mirar el passat per analitzar tots els futurs anteriors, per no quedar tampoc atrapats en el temps.

Tots els films comptaran amb una presentació a càrrec d'un expert.


Avís:

La compra de l’entrada per a una de les dues institucions (Filmoteca/MACBA) permet accedir amb entrada reduïda a l’altra. Totes dues activitats són gratuïtes per als Amics de la Filmoteca i els Amics del MACBA.