La Guerra Civil i el franquisme, explicats als més joves per alguns dels seus protagonistes

Imatge
04/04/2017
'El Consell dels Savis' és una activitat compartida amb el Museu d'Història de Catalunya

Quina és la olor de les bombes? I el soroll dels refugis antiaeris? Com se sent algú quan veu destruïda casa seva? I quan s'ha d'exiliar? Què significa per a un infant pujar a un vaixell sense saber que el durà a un llarg exili en un país estrany, del qual no coneix ni la llengua ni els costums? Com es vivia la repressió franquista a Catalunya?

Totes aquestes històries, i tantes d'altres lligades al nostre passat, a la Guerra Civil i al franquisme, poden seguir creixent mentre encara hi hagi persones que les van viure de primera mà, i mentre aquestes persones encara puguin explicar-les als més joves, als nois i noies de les escoles i instituts que segurament només han sentit a parlar d'aquests temes a través dels seus llibres de text i, potser, si tenen sort, a través del testimoni oral dels seus avis.

El Consell de Savis torna a la FilmotecaA la Filmoteca volem, en col·laboració amb el Museu d'Història de Catalunya, que la manera com aquests joves s'acosten a la nostra història sigui vivencial, que el passat es faci present a través de les experiències d'un grup de testimonis excepcionals -els veritables protagonistes dels esdeveniments d'aquells anys- i de les imatges de l'època de què disposa la institució.

El Consell de Savis és, doncs, una activitat dels Serveis Educatius de la Filmoteca que es fonamenta en l'intercanvi generacional. Els grans traspassen les seves experiències, fragments emocionants de la seva vida, als més joves, que en sentir-los sovint els interpelen amb preguntes, dubtes i peticions de tota mena. Els testimonis dels Savis es complementen amb imatges d'arxiu de l'època de la Guerra Civil i el franquisme provinents del fons fílmic que la Filmoteca tresora al Centre de Conservació i Restauració, i tot plegat -la narració oral i audiovisual, la memòria viscuda i la memòria filmada- sovint impacta els alumnes i els apropa a una realitat força desconegudaper a ells més enllà del blanc i negre dels textos dels seus llibres d'història. Així, els estudiants de 3r i 4t d'ESO i de Batxillerat i Cicles Formatius coneixen els períodes històrics de la Generalitat Republicana, de la Guerra Civil, de la immediata -i duríssima- postguerra, de la llarga nit del franquisme i de la Transició, i dialoguen amb persones -un grup de 10 savis- que van conèixer aquests fets, i també l'exili- de primera mà.  

La primera sessió del Consell dels Savis d’aquest curs se celebra dijous, 6 d'abril. Quatre membres del Consell dels Savis -Sr. Pere Basté, Sra. Roser Rosés, Sr. Pere Rosés i Sr. Antoni Verdú, tots nascuts entre el 1.922 i 1.930 - explicaran les seves experiències  durant la Guerra Civil: com es vivia a la reraguarda, com sobrevivia la població civil, què eren els menjadors infantils, quan entraven a formar part de l'exèrcit, què feien les dones, Quants infants van pujar als vaixells que els van evacuar a Rússia, com van sobreviure al fred d'aquell país....

Al llarg del curs hi haurà tres sessions més, previstes per a:

  • Dijous 26 d’abril: Franquismeamb els Savis Sr. Ramon Bas, Sra. Elena Egea, Sr. Joaquim Gallés i Sra. Maria Antònia Rodríguez;
  • Dimarts 25 d'abril: Guerra Civil;
  • Dijous 4 de maig: Franquisme.

Hores d’ara, les inscripcions a totes les sessions d'El Consell dels Savis estan tancades perquè totes les sessions estan complertes.