La interacció entre l'home i la natura, al cicle "Viure en plena natura"

Imatge
04/12/2017
Una nova col·laboració amb la Fundación Japón i altres filmoteques

La natura -i la relació dels éssers humans amb aquesta- és el nexe d'unió entre les cinc pel·lícules que conformen el cicle 'Viure en plena naturalesa', coorganitzat amb Fundación Japon i que també es podrà veure a dues filmoteques més de l'Estat espanyol: Saragossa i València.

El cicle, que s'allarga entre el 5 i el 17 de desembre, explora la interacció entre els protagonistes dels films i els entorns naturals en què viuen o en què es desenvolupa la trama de la pel·lícula. No és estrany que la natura estigui molt present, quasi com un protagonista més, en el cinema nipó, ja que la cultura japonesa sempre ha estat fortament connectada a l'entorn natural i el cicle de les estacions. En l'actualitat, Japó continua mantenint costums marcats per aquests cicles naturals i per la particular situació geogràfica i climatològica del país.

Les cinc pel·lícules que conformen Viure en plena natura s'acosten a la relació dels japonesos al seu entorn natural de maneres molt diferents, des de la comèdia al drama, però sempre posant de relleu la influència que la natura té sobre les maneres de viure el poble nipó. Els films escollits per al cicle ens parlen d'estils de vida completament allunyats del materialisme que domina la quotidianitat a les grans urbs nipones, i també maneres de fer completament associats als cicles naturals i les tradicions que s'hi inspiren. La natura, des d'aquesta perspectiva, hi apareix com a espai per a l'oci, la diversió, la pura escapada i també com a objecte de preservació. El cicle també permet gaudir d'alguns dels paisatges més espectaculars del Japó, des de platges subtropicals a boscos frondosos, des de la bellesa dels seus volcans als paisatges nevats de les regions del Nord.

Kikujiro no natsu / El verano de Kikujiro (Takeshi Kitano, 1999)Els boscs -i el contrast entre la ciutat i la natura més salvatge- són elements essencials als films Taki wo mini iku / Go See the Fall (Shuici Okita, 2014), en què un grup de dones excursionistes s'endinsa en el bosc- i Kamusari Nana Nichijo / Wood Job! (Shinobu Yaguchi, 2014), protagonitzat per un noi que s'inscriu en un programa de capacitació forestal. Al seu torn, Jinu yo saraba Kamuroba mura e / A Farewell to Jinu (Suzuki Matsuo, 2015) narra com un empleat de banca fa front a un trasllat quasi obligat, per qüestions de salut, a un llogaret remot.

A Haru wo seotte / Climbing to Spring (Daisaku Kimura, 2014), la bellesa i la majestuositat del mont Tateyama són un protagonista més. I a la coneguda Kikujiro no natsu / El verano de Kikujiro
(Takeshi Kitano, 1999), la natura també emmarca l'amistat entranyable que forgen un nen i un yakuza vingut a menys.