La màfia italiana, tal com l'han vist el cinema i la televisió, arriba a la Filmoteca

Imatge
04/04/2017
Una col·laboració amb el Serielizados Fest

En una nova col·laboració amb el Serielizados Fest, que dedica un apartat al noir italià, els propers 7 i 21 d'abril programem dues sessions dedicades a la representació de la màfia en el món audiovisual, tant al cinema com, sobretot, a les sèries de televisió. La segona sessió comptarà amb una xerrada de Leonardo Fasoli i Maddalena Ravagli, guionistes de la sèrie Gomorra.

El crim i la corrupció han estat sempre una font inesgotable de material literari i audiovisual. La màfia italiana, però, va ser duta al terreny creatiu pel sicilià Leonardo Sciascia, qui amb l’implacable El dia de l’òliba (1961) va despertar una consciència crítica al país i va renovar el gènere policial. Roberto Saviano, més recentment i des d’una perspectiva més documental i crua, ha reobert la mirada sobre la putrefacció del poder. Aquest interès renovat cap a la màfia ha provocat el naixement d’un gènere propi, materialitzat en pel·ícules i sèries que han traspassat les fronteres italianes. 

La mafia uccide solo d’estate (Pierfrancesco Diliberto, 2013)El divendres 7 d’abril (19.00 h) us proposem conèixer la temible màfia siciliana a través de la pel·lícula La mafia uccide solo d'estate / La mafia solo mata en verano (Pierfrancesco Diliberto, 2013), el film que va inspirar la sèrie del mateix títol produïda per la RAI. El mateix títol del film és indicatiu de com el seu autor aborda un tema tan delicat com el de la màfia, retratant amb un caràcter lleuger i còmic però incisiu la relació dels habitants de la Sicília dels anys 70 amb la ‘Cosa Nostra’. A Itàlia, la pel·lícula va ser un èxit absolut per la manera entranyable com Pierfrancesco Diliberto (Pif) -el seu director, guionista i actor principal- va conjugar els records de la seva infantesa a Palerm amb un imaginari compartit que mirava enrere amb nostàlgia crítica. Presentaran la sessió Víctor Sala i Betu Martínez, directors del Serielizados Fest.

El divendres 21 d'abril, a les 19.00 h, revisarem Gomorra - La serie (2014), de la qual projectarem el primer i el segon episodi de la primera temporada. Inspirada en el bestseller homònim de Roberto Saviano i creada per ell mateix, la sèrie reinventa el gènere i descriu l’organització interna de la Camorra -la màfia napolitana- a través de la lluita entre dos clans rivals de Nàpols. Ens visiten els seus guionistes, Leonardo Fasoli i Maddalena Ravagli, que ultimen Il Commissario Maltese, sèrie policíaca que s’estrenarà el maig.