La manera com el cinema representa la comunitat xinesa, objecte d'un cicle a la Filmoteca

Imatge
09/01/2017
‘Identitats creuades: xinesos de pel·lícula’ s’inicia el dimecres 11 de gener

Vivim en un món globalitzat. Un món en què els intercanvis entre diferents regions del món són constants. Però sovint, aquesta proximitat no resulta en un millor coneixement de l’altre, sinó que accentua encara més la distància i l’estranyesa envers el desconegut. En aquest sentit, malgrat la llarga presència i el volum de la població xinesa en el nostre país, la cultura dels xinesos segueix sent una gran desconeguda.

El cicle Identitats creuades: Xinesos de pel·lícula pretén mitigar aquest desconeixement a través del cinema. Coorganitzat amb el Grup d’Investigació de la UAB Inter Àsia i amb CERAO - Centre d’Estudis i Recerca sobre Àsia Oriental de la mateixa Universitat, i amb el suport de la Fundació Institut Confuci de Barcelona i amb l’Institut Confuci (Hanban), el cicle ens endinsa en la diversitat de formes per mitjà de les quals el cinema crear i reprodueix imatges d’identitats creuades.

Així, les quatre pel·lícules del cicle -totes de producció espanyola- ens permetran indagar en la identitat xinesa i en la manera con els xinesos s’han integrat a les diferents comunitats d’acollida a què han arribat al nostre país. La convivència amb  els xinesos establerts a Espanya sovint està marcada per imatges i estereotips que l’envolten de misteris i falsos mites...  fins a quin punt són certes aquesta imatges, sovint negatives? què hi ha del cert en les llegendes que envolten aquesta comunitat?  fins a quin punt les noves generacions d’infants nascuts aquí però fills de famílies xineses poden trencar aquests tòpics? Com viuen la seva doble identitat com a catalans i xinesos? Els suposa una contradicció o l’assumeixen amb absoluta normalitat? 

Identitats creuades: xinesos de pel·lícula, que s’allarga entre l’11 i el 22 de gener, conté quatre pel·lícules espanyoles en les quals la presència de xinesos n’esdevé protagonista. De ¡Dame un poco de amoor...! –la més antiga, de 1968- a la recent Huidas (2014), aquestes obres revisen des dels imaginaris populars més arrelats fins a la realitat de les adopcions internacionals contemporànies, passant per les  migracions i la cerca d’identitat dels fills de matrimonis mixtos.

A més, dues de les pel·lícules del cicle comptaran amb una presentació: dimecres 11 de gener, a les 18.30 h, la cineasta Susana Gozalvo i Irene Masdeu, investigadora d’Interasia, ens presentaran Zhao, un film inspirat en el cas real de la filla de la cineasta, una nena xinesa adoptada que s’ha fet gran a Espanya. Al seu torn, dimecres 18 a les 18.30 h serà el torn de Mercedes Gaspar, que ens presenta a seva pel·lícula Huidas, la història d’una fotògrafa que cerca les seves arrels en un viatge per Espanya.

Una oportunitat per desmentir alguns mites i per conèixer millor la comunitat xinesa del nostre país.